![]() |
Lahana-Kelem Dolması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lahana-Kelem DolmasıMALZEMESİ 500 gr orta yağlı kıyma (kıymanın bir kere çekilmiş olanının yanı sıra yarı yarıya koyun ve dana eti kullanmayı tercih ederler) 2 adet büyük boy kuru soğan 1 su bardağı ince bulgur Yarım su bardağı pirinç 1 yemek kaşığı domates salçası 1 su bardağı ılık su 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 2-3 yemek kaşığı tereyağı 1 adet dolmalık, sarmalık lahana TARİF Geniş bir tencerede ya da bir çarpanada suyu kaynatın ![]() ![]() Haşlanan lahana yapraklarını el kevgiriyle süzdürerek bir tepsi içinde üstüste yığın ![]() İç harcını hazırlamak için; Derin bir karıştırma kabının içine çok ince yemeklik doğranmış soğan, kıyma, ince bulgur, pirinç, tuz, karabiber, pul biber, domates ve biber salçasını aktararak suyu da ekleyin ve yoğurmaya başlayın ![]() Annem daima dolma harcının içine 2-3 yemek kaşığı kadar zeytinyağını da eklemeyi ihmal etmez ![]() Elinize aldığınız 10-15 cm boyundaki lahana yapraklarının içine 1-1,5 yemek kaşığı kadar dolma harcı yerleştirip, kenarları içe katlanarak rulo halinde sarın ![]() ![]() Sarılan lahana dolması eğer varsa altına kemik serilmiş bakır tencerenin içine muntazam bir şekilde dizin ![]() Dolmaların üstüne tereyağını fındık boyutunda parçalara bölerek yerleştirin ![]() Tencerenin ağzını kapatıp, çok kısık ateşte iyice buharı çıkıncaya kadar, 10-12 dakika susuz pişirin ![]() Sonra tencerenin kapağını açın ve lahanaların üstüne çıkmayacak hatta 2 parmak kadar aşağıda kalacak miktarda sıcak su ekleyip, kapağı kapatın ve orta ateşte pişmeye bırakın ![]() |
![]() |
![]() |
|