![]() |
Artizan Beyaz Ekmek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Artizan Beyaz Ekmek![]() Malzemeler: 3 bardak beyaz un 1 portakal büyüklüğünde eski hamur (pate fermente), oda sıcaklığında ¼ tatlı kaşığı instant kuru maya ¾ tatlı kaşığı tuz 1 bardak su (ılık) 1 büyük somun Yapılışı: Eğer elle yapıyorsanız unu, mayayı ve tuzu bir kapta karıştırın ![]() Eski hamuru ve suyu karışıma ilave edip 10 dakika kadar yoğurun ![]() Eski mayanın hamura iyice karışması için yoğurma süresi 5 dakika daha uzatılabilir ![]() Bu işlemin sonunda hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır ![]() Eğer mikser ile yapıyorsanız mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, mayayı ve tuzu mikser kabına alın ![]() Eski hamuru ve suyu karışıma ilave edip 7-8 dakika kadar yoğurun ![]() Eski mayanın hamura iyice karışması için yoğurma süresi 5 dakika daha uzatılabilir ![]() ![]() Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 2-3 saat evin en sıcak yerinde bekletin ![]() Hamurunuzun hacmi bu sürede 2 katına çıkmalı ![]() Hamuru mutfak tezgahı üzerine alıp elinizi gerektikçe unlayarak 10 dakika daha yoğurun ![]() Hamuru 30 cm uzunluğunda düzgün bir rulo haline getirin ![]() İyice unlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 1-2 saat daha kabarması için bekletin ![]() Mayalanmış ekmeğin üzerine keskin bir bıçakla biribirine paralel verev 7-8 adet çizik atın ![]() Ekmeği fırına vermeden önce fırına dayanıklı küçük bir kaba ½ bardak kaynar su ilave edip fırının tabanına arka köşeye yerleştirin ![]() Önceden ısıtılmış 225 derece fırında yaklaşık 10 dakika pişirip ısıyı 200 dereceye düşürüp 20 dakika daha pişirin ![]() |
![]() |
![]() |
|