![]() |
Çingene Tavuğu (Resimli Tarif) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çingene Tavuğu (Resimli Tarif)Piknikte, açık havada yapabileceğiniz pratik bir tarif ![]() ![]() ![]() Toprak bir zemine 1,5 karış boyunda 3-4 cm çapında çatal bir kazık yere saplanır ![]() İyice yıkanmış tavuğumuz ön kısmından boydan boya aşağıya kadar yarılarak ceket asar gibi çatala asılır ![]() 18 litrelik temiz bir teneke (peynir, turşu veya zeytin tenekesi olup asla petrol ürününe temas etmemiş olacak! ) ağız kapak kısmı tam kesilmiş olarak ve tavuğa değmeden üstünden ters kapanır ![]() Yerle temas eden kısımları, toprak ile kapatılıp tenekenin üstüne tavuk iriliğinde bir taş ağırlık konur ![]() Yazın 30 dakika, kışın 40 dakika kadar tenekenin etrafında parmak inceliğinde çalı-çırpı ile teneke boyuna yükselecek ateş yakılır ![]() Süre sonunda 10 dakika kadar etraftaki közlerle bekletilir ![]() Taş alınıp, teneke yavaşça kaldırıldığında sonuç ortaya çıkar ![]() Salça sürülmüş gibi kızarmış, yağı ve suyu yere akmış tavuk ![]() Bir tarafından servis tepsisiyle desteklenip diğer tarafından çatal veya bıçakla tepsiye aktarılır ![]() Kolundan ayağından tutmayın ![]() ![]() Dörde bölünen tavuk yoldan sıcacık aldığınız yarımşar ekmeğin içine parçalandıktan sonra tuz ve baharat eklenir ![]() Soğan, yeşil biber ve domates takviyesiyle afiyet olsun ![]() Bu bir tavuk içindi ![]() İkincisi gerekiyorsa iki karış yanına bir kazık daha çakılıp iki teneke aralıklı olarak beraber pişirilebilir ![]() Aslında bu işin, tenekenin içine girebilecek büyüklükte bir tepsi ilavesi var ![]() Bu tepsinin içine patates, patlıcan, domates, soğan, sarımsak vb ![]() ![]() Ancak burada önemli olan tepsinin tam ortasında metal bir çubuk olması gerekli (Tavuğu takmak için) ![]() Bu da tepsinin ortasına bir somun konul arak (çubuğun ucuna uygun şekilde diş açılıp somuna takılarak) hallediliyor ![]() Gerisi aynı, alttaki tepside sebze kısmı, üstte çubukta tavuklar ![]() Tenekeyi üstlerine geçirip dışarıyla bağlantıyı kesmek için, tenekenin yere değen kısımlarını biraz toprakla kapatmak, hatta üstüne taş koymak gerekiyor ![]() Sonra küçük odun parçalarıyla ateş yakılıp bu ateş tenekelerin etrafına eşit bir şekilde dağıtılır ![]() Ateşe ara ara odun atarak desteklenir ![]() ![]() Altta tavuktan süzülen yağla pişen yemeğin tadına bakanların gözleri genelde tavuğu görmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Afiyet olsun |
![]() |
![]() |
|