![]() |
Anlatımın Özellikleri Nelerdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anlatımın Özellikleri Nelerdir?Anlatımın özellikleri nelerdir, anlatımın özellikleri hakkında bilgiler v ![]() ![]() Açıklık: Cümlelerin ve sözcüklerin kolay anlaşılır olması, yanlış anlamalara yer bırakmayacak biçimde düzenlenmesi ilkesi açıklık olarak tanımlanır ![]() Açıklık ilkesine uygun bir cümle veya paragraftan, o parçayı okuyan herkes aynı anlamı çıkarır ![]() Açıklık ilkesinin karşıtı ise anlatımın kapalı ![]() ![]() ![]() Örnek: Sıkıntılarını açıkladı ![]() ![]() ![]() ![]() Düzcespor, Kocaelispor’dan sahasında puan almayı başardı ![]() ![]() ![]() ![]() BM, Irak’ın toprak bütünlüğü konusunda hazırladığı raporu görüştü ![]() ![]() ![]() Yalınlık: Aşırı söz sanatı yapmadan, yabancı sözcüklere yer verilmeden oluşturulan cümleler yalınlık ilkesine uygun kabul edilir ![]() Yalınlık ilkesinin karşıtı süslülüktür ![]() ![]() ![]() Dışarıda insanı yaralı bir kuş gibi çaresiz bırakan, elden ayaktan kesen, adeta insana nefes aldırmayan, sudaki hidrojen atomu kadar yoğun bir kirlilik var ![]() ![]() Mualliminden aldığı malumatı refiklerine pür telaş bir vaziyette nakletti ![]() ![]() Duruluk: Cümlede aktarılmak isteneni anlatacak sayıda sözcüğün kullanılması, gereksiz sözcüklere yer verilmemesi özelliğidir ![]() Duruluk ilkesinin karşıtı, gereksiz sözcük kullanımıdır ![]() ![]() GEREKSİZ EK VE GEREKSİZ SÖZCÜK İÇİN BKZ ANLATIM BOZUKLUKLARI Akıcılık: Paragrafı oluşturan cümlelerde telaffuzu ve anlamayı zorlaştıran sözcüklerin kullanılmaması, paragrafın kolayca okunabilir ve anlaşılabilir olmasıdır ![]() Akıcılığın karşıtı sıkıcılıktır ![]() ![]() Aşağıdaki artikilasyonları yapalım ![]() Biri doru, biri ak, iki at arabaya koşulmuş ![]() Şemsipaşa Pasajında şemsiyesini tutan eli büzüşesice ![]() ![]() Özgünlük: Paragrafın sanatçıya özgü buluş, benzetme ve yaklaşımlar taşıması özelliğidir ![]() Özgünlüğün karşıtı basmakalıplık, sıradanlık ya da taklitçilik iyi özellikler değildir Özlülük: Az sözcükle çok şey anlatılabilmesi özelliğidir ![]() ![]() Kendi düşen ağlamaz ![]() Uçurtmayı yükselten rüzgar değil, rüzgara karşı koymasıdır ![]() Sağlamlık: Cümlelerde dilbilgisi kurallarına uygun türetilmiş sözcük ve tamlamaların yerli yerinde kullanılmasıdır ![]() Sağlamlığa aykırı tutumlar yanlış yapıda, yerde,anlamda sözcük; sıralama, mantık, tamlama yanlışlığı; özne-yüklem, çatı uyumsuzluğu; öge, noktalama,ek fiil, yardımcı fiil eksikliği; yanlış anlamda, yapıda deyim; anlamca çelişen sözcük kullanımı … gibi anlatım bozukluklarına yol açar ![]() Dolmuş fiyatlarındaki artış hayatı pahalılattı ![]() ücret (yanlış anlamda szc) pahalılaştırdı (yanlış yapıda szc) Hazırladığımız beşamel sosunu ağır ağır etlere süreriz ![]() Babasından vazgeçtik, arkadaşlarını bile dinlemiyor ![]() Enflasyon ve işsizlik ülkemizin önemli bir sorunudur ![]() Dün doğum yapan anne ve bebeğin sağlık durumu iyi ![]() Özkullarda numaralı ve güneş gözlüklerinde % 30 indirim var ![]() Annem ve sen nereye gidiyordun? (özne-yüklem uyumsuzluğu; “gidiyordunuz”) Lahmacunlar hazırlandı, afiyetle yedik ![]() Babamın dişi ağrıyordu, dişçiye gitti ![]() Babamın dişi ağrıyordu, dişçiye götürdük ![]() Ablam mutfağı, ben yatak odasını temizledim ![]() Beyaz saçlı; yaşlılık problemi olmayan bir öğretmenim ![]() Çocuğunuz çok zeki; ancak dikkatli değil ![]() Beni telefonla aramış; dışarıda bir yerde buluşmuştuk ![]() Dilim, ağzım kurudu, çaylar nerede kaldı? (yanlış yapıda deyim; “ağzım, dilim kurudu” “dilim damağım kurudu”) Aşağı yukarı bundan tam on yıl önce tanımıştım onu ![]() |
![]() |
![]() |
|