Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hakkında, toprak

Toprak, Toprak Hakkında

Eski 11-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Toprak, Toprak Hakkında

Toprak, toprak katmanları, ve Türkiye'de toprak kullanımına ayrıntılı olarak konumuzdan ulaşbilirsiniz

Toprak, bitki örtüsünün beslendiği kaynakların ana deposudur
Toprağın üst tabakası insanların ve diğer canlıların beslenmesinde temel kaynak teşkil etmektedir Bir gram toprağın içerisinde milyonlarca canlı bulunmakta ve ekosistemin devamı için bunların hepsinin ayrı önemi bulunmaktadır Toprağın verimliliğini sağlayan ve humusça zengin olan toprağın 10 cm'lik üst tabakasıdır Bilimsel anlamda toprak bir karışımdır

Dünyadaki toprakların ancak 1/10'inde üretim yapılabilmektedir Türkiye'nin arazi varlığının ise yaklaşık %36'sı işlenmekte, %28'i çayır ve mera, %30'u orman ve fundalık olup, geriye kalan bölümü diğer araziler içinde yer almaktadır Ekilebilir arazinin ancak %11'i sulanabilmektedir

Türkiye'de Toprak Kullanımı

İşlenen tarım arazisi: % 36
Çayır ve mera: % 28
Orman ve fundalık: % 30
Diğer: %6

Toprak en önemli doğal kaynaklardan birisi olup; tarım dışı amaçlarla kullanılması ve erozyon sonucu oluşan etkilerle kayıplara uğramakta ve verim düşmektedir Kaybedilen toprakların yeniden kazanılması çok zordur 1 cm kalınlıkta ki toprak ancak birkaç yüzyılda oluşabilmektedir

Türkiye'de Toprak Türleri

Yerli Topraklar: Orman toprakları, Bozkır ve çayır toprakları, Kahverengi topraklar, Kestane renkli topraklar, Kara topraklar, Killi-kireçli topraklar, Çorak topraklar, Kumlu-Tüflü Topraklar
Taşınmış topraklar: Alüvyal topraklar, Kolüvyal topraklar, Regosol topraklar, Litosol topraklar

Toprak Katmanları

Sağlıklı bir toprak, A, B, C, D katları olarak adlandırılabilecek, genel olarak dört ana katmandan oluşur
Bu katmanlardan A, toprağın işlendiği kısım, yani tarım yapıldığı yerdir Bu bölümü karaların üstünü örtenince bir deri tabakasına benzetebiliriz A katmanı aynı zamanda toprağın en verimli kısmıBütün canlıları ve değişimle ortaya çıkan maddeleri kapsıyor A katmanındaki tuz,kireç, kil gibi sularda çözünen maddeler, yağmur sularıyla toprağın alt kısımlarına taşınıyor Bu nedenle A katmanının altındaki B katmanı,birikme bölümü,yani tarımın yapılmadığı yerdir
B katmanında humus,bitki kökü ve canlı yoktur A katmanının erozyonla yitirildiği yerlerde B katmanı ortaya çıkıyor A ve B katmanı binlerce yılda ortaya çıkan esas toprağı oluşturuyor
C katmanında henüz tam ayrışmamış ana malzeme bulunuyorBu katmanda kayaca ait iri parçalar bulunuyor Ama canlı yok Bu tabaka zamnala ayrışarak B katmanına karışıyor
D katmanı da toprağın en altında ve kayacı oluşturuyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com