![]() |
Bu Dansöz Bir Casustu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bu Dansöz Bir Casustu![]() Herkes onu dansöz sanıyordu ama o bir Alman casusuydu ![]() Sonu idam olan Mata Hari'nin fotoğrafları Fransa ve Hollanda arşivlerinden çıktı ![]() Peki bu kadını casusluğa iten yol neydi? Hollandalı dansçının asıl adıMargaretha Geertruida Zelle'ydi ![]() İsmi Malay dilinde şafağın gözü anlamına gelen Mata Hari'nin hayat öyküsü de bir hayli ilginç ![]() ![]() ![]() Hollandalı bir işadamının kızı olup, okul çağında bir manastırda eğitim gördü ![]() 18 yaşındayken Hollanda ordusunda görevli İskoç asıllı bir subay ile evlendi ![]() Kocasının vazifesi sebebiyle bir müddet Amsterdam'da, bir süre de Java adasında bulundu ![]() Hollanda'ya döndükten sonra kocasından ayrılarak Paris'e yerleşti ![]() Burada dansetmeye başladı ve kısa sürede meşhur oldu ![]() ![]() Şöhreti Paris, Londra, Viyana, Berlin ve Roma gibi Avrupa şehirlerine yayıldı ![]() Bu ülkelerin hükümetlerinde görev yapan önemli kişilerle yakınlık kurdu ![]() Almanlar, Mata Hari'yi Alman Gizli Servisine aldı ![]() I ![]() Alman Espionaj Okulu'nda casusluk üzerine eğitim gördü ![]() Bu arada Berlin polis şefiyle de yakınlık kurdu ![]() Alman Gizli Servisi'ndeki kod numarası H21 olan Mata Hari, 1915'te tekrar Fransa'ya döndü ![]() Fransız Gizli Servisi, Mata Hari'nin Almanlar hesabına çalışan bir casus olduğunu bilmesine rağmen, herhangi bir müdahalede bulunamıyordu ![]() ![]() Mata Hari'nin, Fransız ve Hollanda hükümetlerinde nüfuz sahibi kişilerle yakın teması vardı ve hazırlanan tuzaklardan kurtulmayı ustalıkla başarıyordu ![]() Fransız, İngiliz, Rus subay ve devlet adamlarından topladığı çok gizli askerî bilgileri kızına yazılmış masum mektuplar halinde özel diplomatik kurye ile Paris'ten Almanlar'a ulaştırıyordu ![]() Alman askerî ve denizcilik istihbarat başkanlarıyla toplantılara katıldığı Madrid'den Paris'e döndükten sonra, 13 Şubat 1917'de tutuklandı ![]() ![]() Yıllardır hakkında toplanan belgelerin en önemlisi, son Madrid seyahatinde Madrid elçiliğinden Alman askerî merkezine kendi kodu (H21) ile gönderdiği ve yolda ele geçirilen telgraftı ![]() Madrid dönüşü alacağı 15 bin İspanyol pezosu tutarındaki çek, tutuklandığı zaman üzerinde bulundu ![]() Bir diğer delil de, 1915'te Fransa'ya dönmesinden önce Alman Gizli Servisi'nden aldığı 30 bin marklık senetti ![]() Mahkemenin söz konusu paralarla ilgili suçlamasını, "Hediye aldım" diyerek reddeden Mata Hari, kuvvetli delil bulunamamasına rağmen idama mahkûm edildi ve 15 Ekim 1917'de kurşuna dizildi ![]() İdama giderken gayet soğukkanlı olan Mata Hari, "Bu Fransızlar beni öldürmekle ne kazanacaklar, savaşı mı kazanacaklar?" diye yanındakilere dert yanmıştır ![]() Kurşuna dizilirken gözlerini bağlatmayarak bir cesaret ve soğukkanlılık örneği göstermiştir ![]() |
![]() |
![]() |
|