Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1588, mimar, nisan, sinan’in, ölümü

9 Nisan Mimar Sinan’In Ölümü (1588)

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

9 Nisan Mimar Sinan’In Ölümü (1588)

9 Nisan Mimar Sinan’ın Ölümü (1588)

[size="3">Devşirme sistemini bilen bilir, Osmanlı gözüne kestirdiği vatan evlatlarını kürkünün içine alır, Laz, Kürt, Rum, Ermeni demez eğitir, yetiştirir, gözetir, kollar Ailelerinden koparmaz vatana, millete hayırlı insan olmaları için çırpınır Ama devşirme sistemi içerisinde kendi vatandaşlarını da unutmaz Sinan da unutulmayanlardan biridir Kahramanımız, taşlarla oynarken, ağır abilerin dikkati o cihete kayar ve ailesiyle yapılan görüşmelerden sonra sırtını sıvazlayıp Dersaadet'e gönderirler Eğitim-öğretim hayatı, tam da kanının deli gibi çağladığı dönemlere denk geldiği için kendini ilk önce asker ocağında bulur, orduyla Çaldıran ovalarından Mısır seferine kadar at sürer Gittiği her yerde amaç önce düşmanı haklamaktır ama, Sinan boş vakitlerinde ayakta kalan yapıları inceler geçtiği köprüleri not eder Gel zaman git zaman Sinan'ın içindeki Sinan, mimariye göz kırpamaya başlar Hele bir sefer sırasında ordu Van Gölü etrafında sıkışınca "][IMG]http://www**********net/imagesgif[/IMG][/size]

Devşirme dedik ya başta İmparatorluk, Yavuz Sultan Selim vaktinde Anadolu'dan da asker çıkartır Sinan'ın dedesi neccarlık yapan Doğan Yusuf Ağa'dır Belki de bu dehaya ilk tohumunu o atar

1588 senesinde kendi yaptırdığı Süleymaniye Camii'deki kabrine defnolunan Mimar Sinan'ın mezar taşına ise "Geçdi bu demde cihandan pir-i mimaran Sinan " kazınırki, ebcet hesabında vefat tarihi çıkar İşte bugün o Mimar'ın vefat yıldönümüdür Övünsek mi azdır yoksa kıymet bilmediğimiz için dövünsek mi?

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com