![]() |
Kanuni Ve Zembilli.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kanuni Ve Zembilli..Yavuz Sultan Selimin Zembilli Ali efendiyle yaşadığı bir olayı sizlerle paylaşmak istedim ![]() "Heybetiyle cihan Padişahlarını ürküten ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ibret alınacak hadisenin içeriği şöyle hikayeleştirilir… Yavuz Sultan Selim Edirne’ye gidiyordu ![]() Belli bir yere kadar padişahı yolcu ettikten sonra geri dönerken ![]() ![]() ![]() Bunlar padişahın ipek ticaretini yasaklamasına rağmen ferman dinlemeyen tüccarlar olup ![]() ![]() ![]() Padişahın arkasından yetişti ![]() ![]() Zembilli söze başlayıp dedi ki: -Padişahım! Gördüm ki bazı adamlar bağlamışlar… Eğer muradınız katl ise indAllah helal değildir ![]() Yavuz Selim Han işine müdahale edilmesine çok sinirlendi ![]() ![]() -Mevlana! Nizam-ı Alem için insanların üçte birini katletmek helal değil midir? diye sordu ![]() Müftü efendi: -Helaldir amma ![]() ![]() ![]() ![]() Yavuz daha çok öfkelenerek ![]() ![]() ![]() Bu ısrar Yavuz’u sakinleştireceği yerde büsbütün celallendirdi ve: -Ben sana dedim ya ![]() ![]() Zembilli Ali efendi de asabileşmişti: -Sultanım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan Selim bir müddet olduğu yerde kalıp ![]() ![]() Devlet erkanı ![]() ![]() Yavuz Sultan ![]() ![]() Sonrada şeyhülislam Zembilli’ye bir mektup göndererek: -Anadolu ve Rumeli kazaskerliğini birleştirip ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|