![]() |
Atatürk'ün Öğrenim Hayatı İle İlgili Anıları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Öğrenim Hayatı İle İlgili AnılarıAtatürk'ün öğrenim hayatı ile ilgili anıları Atatürk'ün öğrenim hayatı ile ilgili anıları ATATÜRK’ÜN İKİ FAKİR ÖĞRENCİYİ OKUTMA ANISI Yıl 1934 ![]() ![]() ![]() - "Giriniz!" der ![]() ATATÜRK' ün yaverlerinden biri, yanında iki çocukla makama girerler ![]() ![]() ![]() ![]() - "Bay Abidin ÖZMEN, Milli Eğitim Bakanı ![]() ![]() ![]() ![]() "Yaver Bey'le, size iki fakir ve kimsesiz çocuk gönderiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Bu, ATATÜRK' ün bir emridir ![]() ![]() - "Yaver Bey’ in yanındaki bu iki çocuğun evrakını alınız ve bu çocukları Haydarpaşa Lisesi'ne paralı yatılı olarak kaydını yaptırıp, her ikisi için de üçer yıllık paralı yatılı makbuzlarının 'veli ve ödeyen hanesine ATATÜRK' ün ismini yazdırarak' bana getiriniz ![]() ![]() Bakanın emri yerine getirilir ![]() ![]() - "Muhterem ATATÜRK, Yaver Beyle göndermiş olduğunuz iki çocuk hakkında emirlerinizi aldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ATATÜRK bu mektup üzerine, devrin Başbakanı İsmet İnönü’ye telefon ederek: -"Bak ![]() Olayı özetleyip anlatmış ![]() ![]() ATATÜRK: -"Yok !" demiş, "Özür dileme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak: Yüksek Mimar H ![]() 15 ![]() ![]() ![]() (Cumhuriyet, 09 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Öğrenim Hayatı İle İlgili Anıları1881 yılının bir bahar günü Selanik'de, üç katlı pembe bir evde dünyaya geldim ![]() ![]() Çocukluğu ma dair ilk hatırladığım şey okula gitmek meselesine aittir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kısa bir zaman sonra babam öldü ![]() ![]() ![]() ![]() Dayımın yaşadığı köy hayatına ben de karıştım, avutmak için bana verdiği görevleri yerine getiriyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir süre böyle geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evimizin yanında binbaşı Kadri Bey adında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocukluğumda iyi giyinmeyi çok severdim ![]() ![]() Askeri Rüştiyede en çok matematik der-sine merak sardım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Askeri Rüştiyede dersler dışında meselelerle de uğraşıyordum ![]() ![]() Bir gün hoca aranızda kendine güvenenler kalksınlar, onları müzakereci yapacağım dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öğretmenimin adı Mustafa idi ![]() ![]() ![]() Ara imtihanlarım vererek çavuş rütbesini takmıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 0 zamana kadar edebiyatla fazla temasım yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bak oğlum Mustafa Kemal, şiiri falan bırak, bu senin iyi bir asker olmana engel olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarih dersine, özellikle Türk tarihine büyük bir merakım vardı ![]() ![]() ![]() îdadinin ikinci sımfmda henüz dersler yeni başlamıştı ki devamlı yunan tecavüzlerine karşı Atina'ya harb ilan edilmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu savaşta yunan ordusu perişan edilip ezilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üzüntümüzü inatçı bir şekilde derslerimize çalışmakla hafifletiyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Öğrenim Hayatı İle İlgili AnılarıHAPI YUTARDI Atatürk Galatasaray Lisesi'nde öğrencilerden birine sordu: -Nil olmasaydı Mısır ne olurdu? Öğrenciçabuk yanıt vermek için boş bulunup: -Hapı yutardı ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yanıt Atatürk'ün hoşuna gitti ![]() ![]() YURDUMUN TOPRAĞI TEMİZDİR Kral Edvard İstanbul'a geldiği zamanyatından bir motora binerek Dolmabahçe Sarayına yanaştı ![]() Atatürk rıhtımda onu bekliyordu ![]() ![]() ![]() İmparator rıhtıma çıkmak istediği bir sıradaeli yere değerek tozlandı ![]() O sırada Atatürk elini uzatmış bulunuyordu ![]() Bunu gören Kral bir mendille elini silmek istediği zaman Atatürk: -Yurdumun toprağı temizdiro elinizi kirletmezdiyerek Kralı elinden tutup rıhtıma çıkardı ![]() DEVRİM BİR ANDA OLUR YA DA OLMAZ Atatürk yazı devrimini gerçekleştirmişti ![]() Yaşlıgençkadınerkek tüm yurttaşlar yeni harfleri öğrenmek için gece gündüz kurslara gidiyorlardı ![]() Devrimi izleyen iki yıl içinde bir buçuk milyon vatandaş okur yazar olmuştu ![]() yazı devriminin en dikkate değer yanıAtatürk'ün bu devrimin yerleşmesinde en ufak bir ihmali bile kabul etmemiş olmasıdır ![]() Örneğin bazı kimseler kendisine: -Paşamilkokulların ilk sınıflarından itibaren yeni harflerle öğretime başlayalım ![]() O kuşakla birlikte ortaokululiseyi ve üniversiteyi izletelimdiyorlardı ![]() Atatürk bu görüş ve düşüncelerin hiçbirisine yanaşmadı ![]() ![]() YAPACAKLARIMDAN SÖZ EDİN Bir soruşturma dolayısıylaAtatürk'ün başardığı işlerden Vasıf Çınar söz açmıştı ![]() Kendisine Sordu: -Sizin en büyük eseriniz hangisidir? Atatürk'ün kısa cevabı şu olmuştu: -Benim yaptığım işlerbiri ötekine bağlı gerekli olan işlerdir ![]() Yapacaklarımdan söz edin ![]() BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK Yazı devriminden sonra(1928)Atatürk'ün kara tahta başındaki resmi görülünceO'na "başöğretmen" denilmeye başlanmıştı ![]() Aslındaadlandırmada geç kalınmıştı ![]() Kurtuluş Savaşı'ndan hemen sonrabir İstanbul gazetecisi kendisine şöyle bir soru yöneltmişti: -Yurdu kurtardınız ![]() Hiç duraklamadan şu cevabı vermişti: -Milli Eğitim Bakanı olarak Türk Kültürünü Yükseltmeye çalışmaken büyük amacımdır ![]() Ondan sonra Atatürk nerede görünsemutlaka orada bir okula gireröğretmen ve öğrencilerle konuşurdu ![]() Birgün Atatürk'ün yolu köy okuluna düştü ![]() ![]() Atatürk sınıfa girinceöğretmen kürsüsünü terk etti ![]() Atatürk: -Hayıryerinizde oturunuz ve dersinize devam edinizdedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Atatürk'ün Öğrenim Hayatı İle İlgili Anıları |
![]() |
![]() |
#4 |
Kayıtsız
|
![]() Cevap : Atatürk'ün Öğrenim Hayatı İle İlgili AnılarıAtatürk bütün anıları süper hepsini teker teker okudum saden Atatürk'ün adı varsa kötü olmaz |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Atatürk'ün Öğrenim Hayatı İle İlgili Anıları |
![]() |
![]() |
#5 |
Kayıtsız
|
![]() Cevap : Atatürk'ün Öğrenim Hayatı İle İlgili Anılarıve keske daha fazla anı olsa |
![]() |
![]() |
|