Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
1739, antlaşması, belgrad

Belgrad Antlaşması (1739)

Eski 05-07-2009   #1
Şengül Şirin

Belgrad Antlaşması (1739)

B elgrad Antlaşması (1739) Osmanlı Devletinin 18 Eylül 1739 tarihinde Avusturya, 3 Ekim 1739 tarihinde de Rusya'yla imazalamış olduğu barış antlaşmalarıdır

1735- 1739 Osmanlı- Rus- Avusturya savaşının sonunda imzalanmış bu antlaşmaların başlıca şartları şunlardır:

# Avusturya Pasarofça Antlaşması ile aldığı yerleri geri verdi # Azak Kalesi yıkıldı, toprakları Osmanlı Devleti ile Rusya arasında sınır oldu

Belgrad Antlaşmaları Osmanlıların 18 yüzyılda imzaladığı en son kazançlı antlaşmalardır Belgrad antlaşmaları ile Karadeniz’in bir Türk gölü olduğu bir kez daha kabul edildi

Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Belgrad Antlaşması (1739)

Eski 05-06-2010   #2
Şengül Şirin

Cevap : Belgrad Antlaşması (1739)

Belgrad antlaşmaları, Osmanlı devletinin Avusturya ve Rusya ile yaptığı iki ayrı barış antlaşması (1739) Türkler'in Avusturya ve Rusya'ya karşı başlattığı savaş (1736), Fransa'nın arabuluculuğu ile imzalanan barış antlaşmalarıyla sonuçlandı 23 maddeden oluşan Avusturya barışına göre, 1718 Pasarofça antlaşması ile Avusturyalıların eline geçen Belgrad, Bosna, Sırbistan ve Eflâk'ın bir bölümü (Küçük Eflâk) Osmanlı devletine gen verildi; Tuna ile Sava ırmakları ve Temesvâr eyaleti sıradağları türk-avusturya sınırı olarak saptandı (18 eylül 1739)

Aynı gün Rusya ile yapılan antlaşma gereğince Ruslar Kırım'da Azak dışındaki tüm topraklardan geri çekilecek; Dniepr ile Dnyestr ırmakları arasındaki bölgede küçük bir toprak parçası dışında işgal ettiği yerlerin tümünü Osmanlı devletine geri verecek; Kafkasya'nın Çerkezıstan kesimi iki devlet arasında tampon bölge olarak kalacak; rus bayrağı taşıyan savaş ve ticaret gemileri Karadeniz'e giremeyecek; Osmanlı devleti Don ırmağı ağzında bir kale yaptırabilecekti

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com