Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
agaları, bilgi, hadım, hakkında, kara

Ak Ve Kara Hadım Agaları Hakkında Bilgi

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ak Ve Kara Hadım Agaları Hakkında Bilgi

Ak ve kara hadım agaları hakkında bilgi

"Aga-i Bâbu's-Saâde" denilen kapi agasi hadim ak agalarindan olup yeni sarayin bas nâziri ve "Bâbu's-Saâde"nin âmiri idi Baska bir ifade ile bunlar Osmanli sarayinin "Bâbu's-Saâde" denilen kapisini muhafaza ile vazifeliydiler XVI asrin sonlarina kadar sarayin en nüfuzlu agasi Bâbu's-Saâde veya Kapi agasi idi Atâ tarihinde belirtildigine göre Kapi agaligi ile Hazinedar basilik Saray agaligi ve kilerci basilik Sultan Ikinci Murad zamaninda ihdas edilmislerdi Kapi agasi Harem'in en büyük zâbiti durumunda idi Kapi agasinin emrindeki Ak hadimlar sarayin kapisini muhafaza etmekte olup sayilari otuz civarinda idi

Kara hadim agalari ise kadinlarin bulundugu harem kisminda vazife görüyorlardi Kara hadimlarin en büyük âmirine "Dâru's-Saâde Agasi" veya "Kizlar Agasi" denirdi Bunlar harem kisminda bulunduklari için kendilerine "Harem Agasi" da deniyordu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com