Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ardeşir

I. Ardeşir ve II. Ardeşir

Eski 04-15-2010   #1
[KAPLAN]

I. Ardeşir ve II. Ardeşir

I Ardeşir

I Ardeşir (erken dönem Orta Farsça'da Arđaxšēr "İlahi Buyruk'a Krallığıyla sahip olan"), Ardeşīr-i Pāpagān "Pāpağ'ın oğlu Ardeşir" Ardeşiri Babakan, ve Artaxerxes olarak da bilinir İran İmparatorluğu'nun hükümdarı (226–241) ve Sasani Hanedanı'nın kurucusudur (226–651) İsmi, Artaxares, Artaşastra ve Artakhşathra olarak da geçer

I Ardeşir'in gümüş parası, arkasında ateş sunağı (British Museum Londra) Sasaniler Partlar'dan gelen madeni paraların arka yüzlerindeki Yunan tanrılarını Zerdüştilik sembolleriyle, Yunan dilini de Pehlevi alfabesiyle yazılan Orta Farsça ile değiştirdiler

I Ardeşir'in kabartması, Nakş-ı Rüstem, Persepolis, İran yakınlarında

II Ardeşir

II Ardeşir, 379 - 383 yılları arasında Sasani İmparatorluğu'nun hükümdarıydı
Bazınlarınca II Şapur'un oğlu, diğerlerince kardeşi olduğu söylenir Yine de, kendinden önce gelen II Şapur'un (309-379) hükümdarlığı esnasında, II Ardeşir'in Adiabene'nin vali-kralı olduğu iyi bilinmektedir Anlatıldığına göre burada Hıristiyanlara eziyet uygulamıştır

Bununla beraber, Hıristiyanlara karşı uyguladığı söylenen sertliği, Sasani kralları arasında en yumuşak başlı ve dürüst hükümdar olduğu yönündeki genel inanışla ters düşmektedir II Ardeşir'e, İranlılar tarafından "Nihoukar" ya da "Lütufkar" ünvanı verilmişti Araplar da ona "El-Cemil" veya "Dürüst/Faziletli" derlerdi Mücmil-el-Tevarikh'e göre, dört yıl süren iktidarı süresince halkından vergi almadı, böylece onların sevgisini ve minnetini kazanmış oldu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com