11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Oksidatif Streste Nasıl Önlem Alırız
Oksidatif streste nasıl önlem alırız
Hücre paslanmasını siyah üzümle engelleyin!
Kanser, alzheimer, kalp ve damar hastalıklarının oluşumunda oksidatif stresten bahsediliyor Bu konuda ne gibi önlemler alabiliriz? H F /Ankara

Son dönemde bu konuda yapılan ciddi araştırma ve yayınlar, söz konusu  Vücudun metabolik artıkları olarak da bilinen serbest oksidan radikallerin ya da reaktif oksijen türlerinin, hücrelerin DNA'larına ve proteinlerine saldırarak hücre ve doku hasarına yol açtığı ileri sürülmektedir Bu konuda birçok yayın mevcuttur Biz bunlara halk dilinde 'Yediğimiz besinlerin artan küllerinin hücrelerde birikmesi' (Bu hücreler damar, damar duvarı ve sinir kılıfları, kalp kası, pankreas, beyin, karaciğer, böbrek hücreleridir) diyoruz
DAMARLAR TIKANIR
Serbest radikallerin artması, oksidatif stresin artması anlamına gelmektedir Bu da bir nevi hücrelerde oksitlenmenin artması anlamını taşımaktadır Demirin paslanması gibi hücreler de adeta bu şekilde paslanmakta ve hasar görmektedir Damarların içini örten zar zedelenmekte, hasar görmekte ve damarda tıkanmalar, yağlanmalar ve kireçlenmeler hızla artmaktadır Tıkanan damarın beslediği organlar başta kalp olmak üzere beyin, gözler, böbrek ve karaciğerdir Doğal olarak da en çok bu organlar etkilenir Antioksidan yönünden zengin yiyeceklerle beslenmek son derece önemlidir
DOĞAL TEDAVİ!
İstanbul Üniversitesi'nde Dr Apak ve arkadaşları tarafından yapılan bir çalışmada siyah üzümde bol miktarda antioksidan bulunduğu, öküzgözü üzümünün diğer üzümlerden 25 misli fazla antioksidan içerdiği gösterilmiştir Yine aynı araştırmada nar suyunun, yaş ve kuru kayısının, portakal suyunun ve yeşil çay yaprağının da yüksek oranda antioksidan içerdiği saptanmıştır Yine de belirtmek gerekir ki, öküzgözü türünün içerdiği antioksidan diğer meyvelerin içerdiği antioksidandan 200-300 misli fazladır Bu nedenle bol miktarda tüketilmesi, karaciğer sağlığı açısından ucuz ve kolay bir yöntemdir
|
|
|