Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
tavium

Tavium

Eski 04-06-2010   #1
[KAPLAN]

Tavium

Tavium, veya Tavia, Galatya'daki Trocmi boyunun en büyük şehriydi Trocmi'ler, 3 yy'da Tuna Nehri vadisinden Galatya'ya göç eden üç Kelt boyundan biriydi Şehir, büyük yolların üzerinde olmasından dolayı önemli bir ticaret merkeziydi Bu site Hititler, Kimmerler, Persler, Keltler, Yunanlar, Romalılar ve Osmanlılar tarafından kullanılmıştır Roma devrinde Tavium önemli bir yol kavşağı ve kervan yollarında bir dinlenme yeriydi

Tavium hakkında bilinen az sayıda şeyden biri, madencilik olduğudur, çünkü orada, M
S 1 yy'da basılmış, üzerinde Marcus Aurelius ve Elagabalus'un resimleri olan sikkeler bulunmuştur Civar dağlardan bakır, kalay, demir ve gümüş çıkarılmaktaydı O zamanların diğer Kelt yerleşimlerinde madenlerin işlenmesi ve paraların basılması birkaç kulübe içinde çalışan küçük zenaatkar grupları tarafından yapılmaktaydı

Tavium tapınağında, Galatlar tarafından çok sayılan Jupiter'in dev bir tunç heykeli bulunmaktaydı
Şehrin tam yeri bir zamanlar tartışmalıydı ama günümüzde Yozgat'a yakın Büyüknefes Köyü yakınındaki kalıntıların ona ait olduğu kabul görmüştür

Bu kalıntılar kısmen komşu Yozgat'ın inşası için kullanılmıştır
Bir amfitiyatro ve muhtemel bir Jüpiter tapınağı bulunmuştur; Bunların üzerinde çoğu Bizans döneminden kalma yazılar bulunmaktadır Notitiae Episcopatuum 'da 13 yy'a kadar bu yerleşim Ancyra'ya bağlı piskoposluklardan biri olarak geçer

Bölgenin beş piskoposunun adları Kilise tarihi kayıtlarında geşmektedir: Dicasius, Neoc怀sarea ve İznik Konsülleri'nde hazır bulunmuştur; Julian 449 Efes Sinod'u ve 451 Kaldeon Konsülü'nde bulunmuş ve İmparator Leo'ya Galatyalı piskoposların 458'de yolladığı mektuba imzasını atmıştır; Anastasius, 553 Konstantinopolis Konsül'ünde katılmış; Greguar 692 Trullo Konsül'üne katılmış; Philaretus, 869'de Konstatinopolis'te bulunmuştur

• Bu madde, kamu malı olan Catholic Encyclopedia'nın 1913 edisyonundan metin çevirisi içermektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com