Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
avokado, yenir

Avokado Nasıl Yenir?

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Avokado Nasıl Yenir?



Avokado nasıl yenir?

Avokado için meyve diye bahsederiz ancak yemeklere ve salatalara de eklenir Üstelik kalori kaynağı, diğer meyvelerde olduğu gibi karbonhidrat değil içindeki yağdır Yağ oranı yüksek olmasına rağmen daha çok doymamış yağ asitleri içerdiği için hazmı kolaydır Kandaki kolesterol seviyesini düşürücü bir etkiye sahiptir Yapısında yaklaşık yüzde 1-2 protein yüzde 10-17 yağ, yüzde 15-20 şeker ve yüzde 80 su bulunur

Şeklinden ve yeşil kabuğundan dolayı perse meyvesi ismi takılan avokado, genelde Amerika, Meksika ve Şilide yetiştirilmektedir Türkiyede bazı bölgelerde üretimi başladı ve farklı tatları sevenlerin sofralarında, sıklıkla da soslarla salatalarda yer alıyor

Yaklaşık 500 kadar avokado çeşidi vardır, ancak çakıl kabuklu olanlar en çok bilinenler Ayrıca sene boyunca rahatça bulunabilirler Avokado tereyağımsı bir dokuda olup, fındık tadıyla zengin, soluk yeşilden altın yeşiline kadar farklı renklerde olup, meyvenin çeşidine göre değişmektedir Avokado meyveleri değişik şekil, renk ve büyüklüktedir Meyve iriliği 200-600 gram arasında değişir Meyveler yuvarlak, oval veya armut şeklinde olabilir Kabuk rengi hafif sarımtırak yeşilden koyu yeşile, kahverengi kestane renginden, erguvani siyaha kadar değişir Kabuk yüzeyi düz veya pürüzlü olabilir

Avokadoyu derin dondurucuda beş ay saklayabilirsiniz

Meyveyi ezin ya da püre haline getirin, limon suyu (2 avokado için 1 yemek kaşığı) ekleyin ve derin dondurucuda saklanabilecek kaplara koyun Derin dondurucuda en fazla beş aya kadar saklayabilirsiniz

Eğer sadece ezilmiş halde avokadoyu kullanıyorsanız, bu kremsi meyveyi diğer amaçlarınız için de kullanabilirsiniz Sandviçlerinize ya da burgerlerinize mayonez yerine ekleyebilirsiniz Ya da Brezilyalıların yaptığı gibi, dondurmanızın üzerine ekleyebilirsiniz!

Kalori içeren meyvelere kıyasla, avokadonun besin değeri yüksektir Yaklaşık orta boy bir avokadonun beşte birinde beş gram tekli doymamış yağ asidi vardır Tekli doymamış yağ asitleri kalp için koruyucudur

Araştırmalar, avokado tüketimiyle kan yağlarının düzelmesinde olumlu etki ve kan şekeri kontrolünü sürdürmeye yardımcı sonuçlardan bahsediyor Avakodonun yağ içeren bir meyve olması uzun süre tokluğa yardımcı olduğundan glisemik indekse dolayısıyla kilo vermeye de yardımcı olarak düşünülüyor

Mutfakta avokado nerelerde kullanılır?

Ezilmiş avokado bal cevizle karıştırılarak sandviçlerde kullanılabilir
  • Avokado ince ince doğranıp, tuz, kırmızı veya karabiber ekilir, limon sıkılır, karıştırılır İçine arzuya göre biraz taze veya kuru soğan kıyılarak ilave edilir Maydanoz ve domates ilavesiyle salata gibi yenebilir
  • Sarmısaklı yoğurtla karıştırılarak salata veya makarnaya sos olabilir
  • Avokadoları küp doğrayın Soğan ve dereotunu ince ince kıyın Közlenmiş biberi de kare kare doğrayın Hepsini diğer malzemelerle karıştırarak servis yapabilirsiniz
  • Avokadoyu püre yapın, limon suyu, dereotu, labne peyniri, tuz, karabiberle iyice ezin Daha sonra sade kraker ve somon fümeyle harika kanepeler hazırlayabilirsiniz
Tereyağ veya mayonezin yerini alıyor

Eşit miktarda tereyağı ya da mayonezle karşılaştırıldığında,

MiktarYağKaloriİki çorba kaşığı avokado5-6 gram50 İki çorba kaşığı tereyağı25 -30 gram200-250İki çorba kaşığı mayonez9-10 gram90-100

Üstelik avakado meyve olduğundan, vitaminler, mineraller, ve diğer bitkisel steroller içerir Folik asit, potasyum, C, E ve K vitaminleri, lifle birlikte oluşan bir besin kaynağıdır Birbirinden değişik karotenler avokadolarda bulunur, bunlar, alfa karoten, beta karoten, zeaksantin ve lüteindir Lütein, 60 yaş üstünde sıkça görülen görme kayıplarına sebep olan, yaşa bağlı beneklerin dejenere olma riskini azaltarak göz sağlığına faydalıdır

Avokadoyu saklama koşulları

Olgunlaşmış ve kesilmemiş avokadoları buzdolabında en fazla üç güne kadar saklayabilirsiniz Kesilmiş meyveyi saklayabilmek için, saklama kağıtlarına sıkıca sarın ve buzdolabına koyun Ya da limon suyu sıkarak, saklama kabına koyarak, buzdolabına kaldırın Avokadoları oda sıcaklığında saklamak ya da olgunlaşması için kahverengi bir kağıda sarmak gerekir Olgunlaşmasını hızlandırmak için, paketin içerisine bir elma ya da muz ekleyin

Avokado nasıl yenir?

Yıkadıktan sonra olgunlaşmış avokadoyu boylamasına ortadan ikiye kesin Yarım olan iki parçayı boylu boyunca çevirin Çekirdeğini çıkarmak için kaşık kullanın Meyvenin kesilmiş kısmını aşağıya doğru çevirin ve bir bıçak yardımıyla ya da parmaklarınızla kabuğunu soyun

Potasyuma dikkat

Böbrek hastalıkları olan, böbrek ilacı alan ya da pankreasının çalışmasında sıkıntılar yaşayan bireylerin, sınırlı düzeyde potasyum almaları gerekmektedir Ama potasyum sorunu olmayanlar hatta sıcak havalarda ter kaybı nedeniyle potasyum ihtiyacının arttığı dönemlerde avakado iyi bir seçimdir

Dilara Koçak, Milliyet Cadde

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.