Kırmızı Lahananın Faydaları Yararları |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kırmızı Lahananın Faydaları YararlarıKırmızı lahananın faydaları yararları Kırmızı lahana vücut direncini arttırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor Kırmızı lahanayı doğrayıp bol tuz ile derin bir kapta bir gün bekletin Ertesi gün elinizle suyunu sıkıp süzdürdükten sonra kavanoza doldurun Ağzına kadar üzüm sirkesiyle doldurup, salata yapmaya hazır hale getirin İsteğe göre roka, dilimlenmiş zeytin, mısır konservesi ilave edip salata yapın Kırmızı lahana doğrarken elleriniz boyanırsa, limon suyu ile ellerinizi ovuşturarak boyanın çıkmasını sağlayabilirsiniz![]() ![]() Kırmızı lahana (Brassica oleracea var capitata f rubra), turpgillerden (Brassicaceae) geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları koyu kırmızı/bordo olan bir lahana çeşididir Pişirildiğinde genelde mavi renk alır Kırmızı rengi muhafaza için içine sirke ya da asitli bir meyve konulmalıdır![]() Kırmızı Lahananın Yararları Kırmızı lahana (Brassica oleracea var capitata f rubra), turpgillerden (Brassicaceae) geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları koyu kırmızı/bordo olan bir lahana çeşididir![]() Pişirildiğinde genelde mavi renk alır Kırmızı rengi muhafaza için içine sirke ya da asitli bir meyve konulmalıdır![]() Kırmızı lahana iyi gübrelenmiş bir toprağa ve yeterince neme ihtiyaç duyar Mevsimlik bir bitkidir baharda ekilir ve güzün toplanır Kırmızı lahana beyaz lahanaya göre kışın saklamaya daha elverişlidir, turşu yapılması gerekmez![]() Dr Ender Saraç Dr Ender Saraç bir konuşmasında mor renkli sebze ve meyvelerin son derece faydalaı olduğunu ve mutlak surette tüketilmesi gerektiğini söylemişti İşte bir mor renk daha ; Kırmızı lahana;Kansere karşı çok iyi bir savaşçı olan kırmızı lahananın faydaları saymakla bitmiyor Deyim yerindeyse, her derde deva![]() Prof Dr Süleyman TürkProf Dr Süleyman Türk, kırmızı lahananın beyni ve kalbi koruduğunu, kansere karşıda önleyici etkiye sahip olduğunu söyledi Kırmızı lahananın faydaları ile ilgili Amerikan Tarımsal Araştırma Merkezinin yapmış olduğu araştırma sonuçlarının çarpıcı olduğunu söyleyen Prof Dr Süleyman Türk şöyle dedi:“Beltsville Human Nutrition Research Centerde yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, insan sağlığı için çok faydalı olan ve başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu etkileri bilinen flavanoidler grubundan olan Anthocyaninlerin 36 farklı türünün kırmızı lahanada bol m iktarda olduğu belirlenmiştir Anthocyaninlerin kansere karşı koruyucu etkilerinin yanında beyin fonksiyonlarını ve kalp fonksiyonlarını iyileştirici etkiye sahip maddeler olduğu da ortaya çıktı Başta kırmızı lahana olmak üzere koyu renkli sebze ve meyveler şifa hazinesi ”Nefroloji ve Hipertansiyon Uzmanı Prof Dr Süleyman Türk, sebze ve meyvelerin sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez gıdalar olduğunu belirterek, kırmızı lahananın insan vücudunu kanserden koruyarak, beyin ve kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olduğunun tespit edildiğini söyledi![]() Kırmızı lahanayla ilgili Amerikan Tarımsal Araştırma Merkezinin (US ARC) yapmış olduğu araştırma sonuçlarının “The Journal of Agricultural and Food Chemistry” dergisinin son sayısında yayınlandığını bildiren Prof Dr Süleyman Türk, “Beltsville Human Nutrition Research Centerde yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, insan sağlığı için çok faydalı olan ve başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu etkileri bilinen flavanoidler grubundan olan Anthocyaninlerin 36 farklı türünün kırmızı lahanada bol miktarda olduğu belirlenmiştir Bu 36 Anthocyaninden 8 tanesi, yeni keşfedilenler olarak bilim dünyasına tebliğ edildi Anthocyaninlerin kansere karşı koruyucu etkilerinin yanında beyin fonksiyonlarını ve kalp fonksiyonlarını iyileştirici etkiye sahip maddeler olduğu da ortaya çıktı Başta kırmızı lahana olmak üzere koyu renkli sebze ve meyveler şifa hazinesi” dedi![]() Prof Dr Türk, Amerikan Tarımsal Araştırma Merkezinin bu konuda yapmış olduğu daha önceki çalışmalarda Anthocyaninlerin bol miktarda alınmasının C vitamininin antioksidan özelliğini ikiye katlayıcı etkisinin de tespit edildiğini vurguladı
|
|
|
|