11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayvanın Yararları...
Ayvanın Yararları  Ayva, tarihten çok eski çağlardan beri kullanılan bir meyvedir Romalılar, bu meyvenin değerini çok iyi bilmişler, baldan parfüme kadar pek çok şeyde ayvayı kullanmışlardır Ayvanın çiğ olarak tüketilmesi pek tavsiye edilmez; fakat biz Türkler ayvayı çiğ olarak da, tatlı olarak da, komposto olarak da, reçel veya jöle olarak da, çay olarak da tüketmekteyiz Ayva, şeker, protein, organik asit, B2,C, A vitamini, bakır, demir, potasyum gibi mineraller açısından oldukça zengin bir kış meyvesidir Ayrıca, tohumları da yağ ve protein içerir
Ayvanın yararlarına şöyle bir göz atalım:
1 Karaciğer tembelliğini önler
2 Ayva şurubu ishale karşı etkilidir
3 Damar sertliğini önler
4 Tansiyonu düşürür
5 Bronşit, verem ve öksürük gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır
6 Safrayı iyileştirir
7 Ayvanın çekirdekleri kaynatılıp içilirse göğsü yumuşatır
8 Ayva çekirdeklerinden yapılan merhem çatlakların yok edilmesinde kullanılır
9 Ayva çiçeği baş ağrısını azaltır, ayrıca kalbe ve beyne de iyi gelir
10 Ayva, çocuklarda sağlığın korunmasına yardımcı olur, büyüme ve gelişmeyi hızlandırır
11 Kalp, akciğer, göz, mide, boğaz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisinde faydalanılmaktadır
12 Hazımsızlığı önler
13 Cildi ve tırnakları zinde tutar ve daha parlak, sağlıklı hale getirir
14 Sinir sistemini güçlendirir
15 Kış mevsiminin baş hastalığı olan grip ve nezle hastalıklarının iyileşmesini hızlandırır
16 Ağız kokusunu önler
17 Vücudu yorgunluk be bitkinlikten korur
18 Varis tedavisinde de kullanılır
19 Kandaki kötü kolesterolü azaltır
20 Tereyağında pişirilen ayva, balgamı söker
21 Ayva yaprakları demlenip içildiğinde insanı sakinleştirir, uykusuzluktan kurtarır
22 Kalpteki sıkıntı ve çarpıntıya bire birdir
23 Ayva hoşafı, yaşlıların ayaklarındaki tutukluğu önler
24 Burun kanamasını gidermek için, burna ayva suyu çekilmesi tavsiye edilir
25 Dizanteri tedavisinde ayvadan yararlanılır
25 Ayva suyu, kilo almak isteyen insanlar tarafından rahatlıkla kullanılabilir Çünkü ayva suyu, iştah açar
26 Ayva yaprağı kaynatılıp, soğuyan suyuyla göze kompres yapılırsa göz enfeksiyonları azalır
27 Kanı temizler
28 Yüz ve boyun kırışıklıklarını düzelterek kadınların güzelleşmesine katkıda bulunur
29 Egzama kaşıntılarını azaltır
30 Ayvanın şeker oranı diğer meyvelere göre daha düşük olduğundan şeker hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilir
Yararları saymakla bitmeyen bu meyveyi sürekli tüketmeli, mutfaklarımızdan eksik etmemeliyiz; ama ayvada dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır
Bunlar da:
1 Kabızlık çekenler ve tansiyonu düşük olanlar yememelidir
2 Ayvanın çiğ yenilmesi tavsiye edilmez Komposto, jöle, reçel olarak veya külde pişirilerek yenilmesi daha uygundur
|
|
|