11-04-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yurtdışı Eğitim İçin Kanada'yı Tanıyın
Yurtdışı eğitim için Kanada'yı tanıyın
Kanada nasıl bir yer? diye bana soran çok oluyor Soruya soruyla cevap verilmez ama genelde bana bu soruyu soranlara ben de “Avrupa nasıl bir yer?” sorusu ile karşılık veriyorum Avrupanın kışın gölleri buz tutan İskandinav ülkelerini mi, yoksa ırkçılığıyla ön plana çıkan Fransa, İsviçre ve Avusturyasını mı, Akdeniz kokan İspanya, İtalyasını mı, yoksa bizim Egenin aynası gibi duran Yunanistanını mı soruyorsunuz demek istiyorum Bu sorumla toprakları neredeyse kocaman bir kıtayı kaplayan Kanadanın her yerinin aynı olmadığının altını çizmeye çalışıyorum
Kanada Amerikanın hemen üstünde yer almasına ve Amerika ile aynı dili konuşuyor olmasına rağmen (Quebec eyaleti hariç) Amerikadan oldukça farklı bir ülkedir Kanada sistem ve kültür olarak Avrupa ile Amerikanın iyi bir karışımı gibidir Kanada hayat standartlarının yüksek olduğu barışçıl, liberal ve insana değer veren bir ülkedir Üstelik diğer G7 ülkelerinin aksine hala her yıl yüzbinlerce insanın daha iyi bir yaşam sürdürmek ümidi ile göç ettiği bir ülkedir Örneğin 2007 yılında yapılan bir ankette Kanadadaki göçmenlerin %80ine yakını Kanadanın göçmenler için iyi bir ülke olduğunu düşünürken bu oran Amerika için %48, İngiltere için %38 ve Almanya için %34te kalmıştır
Kanada diğer sanayileşmiş ülkelere nazaran hem federal hem de eyaletler bazında son yıllarda bütçesi fazlalık veren bir ülkedir Bu da Kanada ekonomisinin ne kadar canlı olduğunun bir göstergesidir Kanada sanayisinin yanında aynı zamanda doğal kaynakları ile de gelir elde eden bir ülkedir En önemli doğal kaynakları arasında ormancılık ve petrol gelmektedir Artan petrol fiyatları ile Alberta eyaletindeki kum petrollerinin çıkarımının ekonomik hale gelmesi sonucu Kanada şu an Suudi Arabistandan sonra dünyada en çok petrol rezervine sahip 2 ülke durumuna gelmiştir Kanada şu an Amerikaya en çok petrol ve doğal gaz ihraç eden ülke durumundadır Diğer taraftan özellikle Çin ve Hindistan gibi sanayisi hızla gelişmekte olan ülkeler Kanadanın enerji, metal ve kimyasallarına büyük bir iştahla bakmaktadırlar Bu da Kanadanın ileride dünya politik arenasında çok daha fazla söz sahibi olacağı anlamına gelmektedir
Peki Kanadanın başlıca sorunları nelerdir? Kanadanın şu an çözmeye çalıştığı en önemli sorunlarının başında ülkenin eyaletleri arasındaki ekonomik, siyasi ve sosyal farklılıklar gelmektedir Bu farklılık Albertanın petrol gelirlerini diğer eyaletler ile cok fazla paylaşmak istememesi ile daha ön plana çıkmaktadır
Kanadanın diğer bir sorunu ise Fransızca konuşan Quebec eyaletinin bağımsızlık sorunudur Kanadanın iki resmi dilinden birinin Fransızca olmasına ve Quebeclilerin Kanada siyasetinde etkin rol oynamasına rağmen yaklaşık 40 yıldır Quebecin Kanadadan ayrılıp ayrılmaması tartışılmaktadır Geçmişte yaşanan bir iki terör olayının hariçinde bu sorun demokratik kurallar çerçevesinde tartışılarak çözülmeye çalışılmaktadır Hatta Quebecin bağımsızlığı için 1995 yılında Quebecte referanduma gidilmiş ve halkın %50 6si bağımsızlığa karşı hayır oyu kullanmıştır O zamandan beri bu sorun medyayı çok fazla meşgul etmemektedir
Kanadanın gündemindeki diğer bir konu da ülkenin Amerika ile olan ticaret ve sınır güvenliği anlaşmazlıklarıdır 11 Eylül terör olaylarından beri Amerikanın Kanada sınır kontrollerini arttırması ile sınırlardan geçiş uygulamaları konularında tartışmalar yaşanmaktadır
Ya Kanadanın meşhur kışları…? Kanada, geniş coğrafyasından dolayı sınırları içerisinde iklim açısından büyük farklılıklar gösterir Ülkenin kuzeyi buzullarla kaplıdır Nüfus ağırlıklı olarak ülkenin güneyinde 8900 km uzunluğundaki Amerika sınırı boyunca yaşamaktadır Doğuda (Toronto, Montreal, vs ) ve ülkenin orta kesimlerinde (Calgary, Winnipeg, vs ) kışlar genelde sıfırın altında, yazlar ise sıcak geçer Buna karşılık ülkenin batısında (Vancouver ve Victoria gibi) hava sıcaklıkları daha ılımandır ve bu bölgelerde kışları nadiren kar yağar
Aslında Kanada ile anlatacak daha o kadar çok şey var ki… herşeyden bahsedebilmek için bir yazı dizisi hazırlamak lazım Ama sunu söyleyebilirim ki yurtdışında eğitim almayı düşünen öğrencilerimiz böylesine güvenli ve medeni bir ülkeye gönül rahatlığıyla eğitim almaya gelebilirler
|
|
|