![]() |
Domuz Eti Üretimi Ve Cazip Olmasının Nedenleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Domuz Eti Üretimi Ve Cazip Olmasının NedenleriDomuz Eti Üretimi ve Cazip Olmasının Nedenleri Dinen yasak olmasına, yemek kültürümüze aykırı bulunmasına rağmen neden domuz cazip bir konu? Tüketicinin domuz üretiminin nerede kullanıldığını bilmek hakkı ![]() ![]() ![]() Gaziosmanpaşa Hacımaslı köyü domuz çiftliği'nin suları ve katı atıkları 300 metre mesafedeki Sazlıdere Barajına akıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NEDEN DOMUZ ÜRETİMİ BU KADAR CAZİP? 'Dinen yasak olmasına, Türk yemek kültürüne aykırı bulunmasına rağmen neden domuz cazip bir konu?' Çünkü domuz yetistiriciligi kârlı bir iş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Normal şartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u yağ olarak ayrılabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyor ![]() ![]() ![]() Beslenmesi kolay, cam dışında -leş dahil- her şeyi yiyebiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satıldığı meçhul ![]() ![]() Türkiye'deki toplam kırmızı et tüketiminin de 6 milyon kg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Domuz konusunda herkes topu başkasına atıyor ![]() ![]() Türkiyede Domuz Çiftlikleri, Kesimhaneleri ve Kullanma Yerleri GİMDES derneğinin araştırmasına göre, Bugün ülkemizde ne acıdır ki 80nin üzerinde domuz çiftliği faaliyet göstermekte ![]() ![]() YILDA 1 MİLYON DOMUZ KESİLİYOR Bu çiftliklerde yılda 1 milyonun üzerinde domuz, kesimhanelere gitmektedir ![]() Kesimhanelere gelince,bir çoğu sucuk,salam, sosis imalat hanelerinin bünyesinde bulunmakta bir kısmı kaçak kesimhanelerde, çok azı da Belediyelerin kontrolunda olan kesimhanelerde kesiliyor ![]() ![]() Tüketici Hakları ve Din Özgürlüğü Açısından Önemli Bir Sorun Kesimhanelerde kesilen domuzlar daha sonra nerelere gidiyor? Etler ve yağlar sucuk, salam, sosis fabrikalarına,otellere, tatil köylerine, büyük, küçük marketlere, büfelere, iç yağları sabun fabrikalarına, ilaç fabrikalarına, kozmetik imalatına, bazı margarincilere; kıllar fırça imalatçılarına; işkembe, bağırsak, ciğer gibi sakadatları kozmetik ve ilaç sanayiine, göz ve bazı iç organları hastahanelere; bazı artıklar yem sanayiine; deriler dericilere dağıtılmaktadır ![]() İşte böyle yılda 1 milyondan fazla kesimi yapılan domuzun her eczası hayatımızın çeşitli kademesinde farkına varmadan, bilgimizin dışında karşımıza çıkabilecek durumdadır ![]() ![]() ![]() ![]() Sosis, salam, sucuk imalathanelerine gelince; bunu kontrol etmek hemen hemen hiç mümkün değildir ![]() ![]() ![]() DOMUZ ÜRETEN İMALATHANELER[*]Şişlide Foti-Onur-Fomar[*]Ayazağada Çerkezo-Sifko imalathaneleri[*]Ayazağada Adela[*]Gourmet[*]Arnavutköy yakınlarında Karlıbayır mevkiinde Marmara salam imalathanesi[*]Pepço, Şütte, Artem, İdeal, Özarzum imalathaneleri Bu imalathaneler gibi ülkemizde 100ün üzerinde imalathane var ![]() ![]() ![]() ![]() “Türkiyede Domuz Gerçeği” Kitabının yazarı Reşit Haylamaz'ın bir imalathanede karşılaştığı Şişli Belediyesine mensub görevlilerle yaptığı bir söyleşide şu ifadelere yer veriliyor: Yazar -Nasıl buldunuz? Görevli-Sağlık açısından gerekli şartları yerine getirmişler ![]() Yazar -Üretimde domuz kullanılmasına ne diyorsunuz? Görevli-O mesele bizi ilgilendirmiyor ![]() ![]() Hayır efendim, müslüman tebanın reyleri ile işbaşına gelen belediyelerin ve onların görevlilerinin domuz katılmış sucuk, salam, sosis, jambon üretimi yaparak, etiketinde dahi belirtmeye lüzüm görmeden, müslüman tabaaya haberi olamadan yedirmeye kalkma olayı, mutlaka görevinin içinde olmalıdır ![]() ![]() İslam inançları kesinlikle domuz eti tüketimini yasaklıyor ![]() ![]() Haber-Analiz |
![]() |
![]() |
|