Prof. Dr. Sinsi
|
İnsanları Köy Tipi Beslenmeye İten Sebep Ne?
İnsanları köy tipi beslenmeye iten sebep ne?
Kimyasallarla korunan ve nasıl üretildiği bilinmeyen peynire, yoğurda, salçaya, hormonlu meyve ve sebzelere alternatif arayanlar, çareyi köyden gelen gıdalara yönelmekte buldu

Böyle olunca, köyden gelen doğal gıdaların satıldığı pazarlar kuruldu, birbirinden farklı kahvaltılıkların bulunduğu marketler açıldı
Organik gıdaların sağlık için önemi anlaşılınca serada yetişmiş sebze meyve, fabrika üretimi süt, yoğurt, peynir tercih edilmez oldu Annenin köyden, şehirdeki oğluna gönderdiği tarhana, evde kaynatılmış domates salçası, taş fırında yapılmış ekmeğe burun kıvıran elit kesim de şimdilerde onlar gibi beslenmeye merak sardı; sarı kızın sütüne, çilli tavuğun yumurtasına, kara keçinin etine iade-i itibar etti Anlayacağınız, şehirliler de artık köy tipi beslenmeye başladı
Beslenme tercihi bu yönde olunca, üretici de istenileni karşılama çabasına giriyor Değişimden yararlanmayı akıl eden köylüler, arabasının arkasına yüklediği sebzeyi, meyveyi, yoğurdu, peyniri şehirde satmaya çalışıyor Pazarcılar bile artık ürünlerini 'köy' etiketiyle satıyor Ardından bir bir her sokakta en az 100 çeşit yöresel peynirin satıldığı 'kahvaltı dünyaları' açıldı Tabii, yeni moda tüketimden yararlananlar bunlardan ibaret değil Lüks restoranlar, postmodern kafelerde menülerine, köy kahvaltısını ekleyip müşterinin ilgisini çekmeyi ihmal etmedi
Peki, insanları köy tipi beslenmeye iten sebep ne? Sanayi ürünlerinden bu kaçış niye? Sağlıklı yaşama telaşı bu değişimin neresinde? Yoksa pastörize gıdalara olan güven yitirildi mi?
Beslenme Uzmanı Ender Saraç, bu konuda "Sağlıklı yaşam hakkında bilinçlenme arttı, insanlar nerede, ne şartlarla üretildiğini bilmediği ürünleri kullanmak istemiyor " diyor Kendisinin de yıllarca köy tipi beslendiğini söylüyor "51 yaşındayım ve 20 yıldır fiziğim hiç değişmedi Aynı elbiseleri giyiyorum, kilom, boyum aynı ve hiç hastalanmadım Sabahları az yağlı keçi peyniri, tam buğday ya da çavdar ekmeği, maydanoz, bol zeytin yerim Müsli ve yulaf ezmesi, az yağlı keçi sütü, organik yoğurt ve yumurta, bol ceviz ve içinde zencefil olan taze meyve suyu içerim Öğle yemeklerini aksatmam Köy tipi beslenirim " diyerek bu tarz beslenmeye örnek sunuyor
Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, insanların gıda üreticisine güveni kalmadığını söyleyerek, köyden gelen gıdaların popüler olmasının başka bir sebebini ortaya koyuyor Gazeteci-gurme Mehmet Yaşin ise tat farkına dikkat çekiyor "Çocukluğu köyde geçenler bilir, doğal ortamda beslenen tavuğun, yumurtasının sarısı birazcık turuncuya çalardı Tadı da çok güzel olurdu Şimdi marketlerden aldığımız yumurtaların sarısı var mı yok mu belli değil " diyor ve ekliyor: "İnsanlar biraz da doğaya, doğal ortamda yetişen her şeye bir özlem içindeler Köy tipi beslenmenin artmasının sebebi biraz da bundan " Modern kafe ve restoranların menülerine köy kahvaltısını eklemesini ise Kuruçeşme'deki Secret Passion Cafe'nin işletmecisi Nurettin Bey, elit kesim arasında moda olan beslenme stilini yakalamak olarak yorumluyor
Tüketicinin güveni sarsıldı
Nazım Kaya (Tüketiciler Birliği Başkanı): Türkiye'de gıda üretimi artık tehlike gösteriyor Pis şartlarda üretilip, kimyasallarla korunan besinler tüketicinin güvenini sarstı Ayrıca marketlerde satılan gıdaların üzerinde içeriği hakkında sığ bilgi verilmesi de bu durumu tetikledi Artık içinde hormon kimyasal katkı maddesi geçen gıdaları duymak istemeyen tüketici, çareyi organik besinlere yönelmekte buldu Bu besinlerin tat bakımından da damağa hitap etmesi, bu tarz beslenmeyi popülerleştirdi
İnsanlar, sağlıklı beslenme noktasında bilinçlendi
Mehmet Yaşin (Gazeteci-Gurme): İnsanların, köy gıdalarına yönelmesinde televizyon ve gazetelerdeki sağlıklı yaşam hakkında yapılan bilinçlendirmenin etkisi büyük Çoğu kişi, gıdada neyin sağlıklı olduğunu bu yolla öğrendi Ben de yumurtadan patlıcana kadar her şeyin, organiğini arayanlardanım Bunun için Kasımpaşa'da bir pazar var; yüzde yüz organik; mutfak alışverişimi oradan yapıyorum
Organik ürünler sağlıklı hayatın kapısı
Beslenme uzmanı Ender Saraç'a göre, organik gıdaların vücuda girmesi kabızlık, obezite, cilt hastalıkları, kalp ve damar tıkanıklığı gibi birçok sağlık sorununu ortadan kaldırıyor Saraç'ın anlattığına göre, peynir üretim aşamasında sütün bir süre bekletilmesi gerekiyor Eğer içinde hastalık yapan etkenler bulunuyorsa bekleme süresi bu bakterileri öldürüyor Bekletilmemesi durumunda ise hastalık saçan maddeler yaşayarak insanlara ulaşabiliyor Bunların en yaygını, malta humması ya da brusella adı verilen bir bakteri Saraç, bu bakterinin tüberküloza dahi yol açabileceğini ifade ediyor: "Taze sütün yeterince bekletilmemesi sonucu brusella bakterisi peynir aracılığı ile insanlara geçiyor Bu tüberkülozun yanı sıra kronik bir hastalığa dönüşebilir Hatta erkeklerde kısırlığa bile yol açabilir " diyor Ve ekliyor: "Köy tipi beslenme ile bu tarz hastalıkların önüne geçilebiliyor Bu konuda bilinçlenen insanlar da bu yüzden köy tipi beslenmeyi tercih ediyor "
Köy tipi beslenme 'elit kesim'de moda oldu
Köyden şehre göçenlerin, köy tipi beslenmeyi hiç bırakmadıklarını söyleyen Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, adına 'köy tipi' denilen beslenmenin elit kesim arasında moda olduğuna dikkat çekti Kaya, "Şehirde birçok insan halen memleketteki eş dostun gönderdiği salçayla yemeğini yapıyor, kahvaltısına kovalara basılan peyniri, yoğurdu koyuyor " diyor
SEVİM ŞENTÜRK
|