![]() |
Mide Yanması Ve Yapılacaklar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mide Yanması Ve YapılacaklarMide yanması ve yapılacaklar Yemek borusunun alt kısmında, aşağı özofegal sfinkter olarak adlandırılan halka gibi bir kas vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sfinkter kas düzgün çalışmadığında ise, midedeki yiyecekler ve asit yemek borusuna geri döner ![]() ![]() Midede, oldukça fazla miktarda asit salgılanmasına karşın,asidin zararlı etkilerinden kendini koruyacak birçok koruma mekanizması da mevcuttur ![]() Midenin hareketleri ve içindeki basıncın artması ile mide içeriğinin yemek borusuna geçmesini engelleyen,yemek borusunun mideye giriş seviyesinde KÖS dediğimiz (Kardia özofajial Sfinkter=Yemek borusu alt ucundaki büzük) bir bölüm vardır ![]() ![]() Sfinkterin yeterli çalışmaması sonucunda, midenin asitli materyalinin yemek borusuna geri kaçması sonucunda mide ekşimesi ve yanması meydana gelir ![]() ![]() ![]() Yemek borusu kendi doğal hareketleri ile kendine gelen asitli içeriği mide içerisinde doğru göndermeye çalışır ![]() ![]() Normal şartlarda geceleri yatarken ve yemeklerden sonra daha fazla olmak üzere günde yaklaşık on- on beş defa gözlenen normal bir olaydır ![]() ![]() Gastro Özofajial Reflü Sendromu,(GÖRS)mide asidinin yemek borusuna doğru fışkırması sonucunda meydana gelen çeşitli durumları ifade etmek için kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Midenin on iki parmak bağırsağına doğru boşalmasını azaltan nedenler, mide içeriğinin yemek borusuna doğru fışkırmasını artırmaktadır ![]() Yaşlılarda ve özellikle hamilelerde GÖRS'e bağlı mide ekşime ve yanmasına sık rastlanılmaktadır ![]() Mide fıtıklarında (diyaframın altında mideyi yerinde tutan bağların zayıflaması sonucu mide üst kısmının göğüs boşluğuna doğru fıtıklaşması ) GÖRS'e bağlı ekşime, yanma çok görülmektedir |
![]() |
![]() |
![]() |
Mide Yanması Ve Yapılacaklar |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mide Yanması Ve YapılacaklarMİDE YANMASI VE YAPILMASI GEREKENLER Doğru beslenirsek midemiz yanmaz Mide yanması, genellikle yemekten önce veya yemekten 1-2 saat sonra hissedilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Eskiler midede yanma hissi duydukları zaman hemen bir lokma ekmek içi çiğnermiş ![]() ![]() ![]() Bu dost yiyecekler hangileri mi? İşte size bazı ip uçları ![]() ![]() ![]() * Lahana: Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Karnabahar: Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sıkıntıları giderebilir ![]() ![]() * Patates: Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır ![]() ![]() ![]() * Elma sirkesi: Salatalarda elma sirkesi kullanın ![]() * Maden suyu: Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor ![]() Ispanak: Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin ![]() ![]() * Zeytinyağı: Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor ![]() Baklagil: Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan "bioflavionid" maddesi, koruma faktörünü artırıyor ![]() * Muz: Mideyi seven meyvelerin başında geliyor ![]() ![]() ![]() Kızarmış ekmek: Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor ![]() * Meyankökü: Güçlü bir mide koruyucusu ![]() ![]() BELİRTİLERİ Bir ülser veya gastrite bağlı olmaksızın meydana gelen mide yanmasının belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: * Karnın üst kısmında veya göğsün alt kısmında bazen yemek yemekle veya antasitlerle geçen yanma hissi veya rahatsızlık * Geğirme ve arkasından gelen yanma hissi * Yemeklerden sonra aşırı gaz sıkıştırması * Sebebi belli olmayan mide bulantıları Bunlara dikkat edin * Yemeğe daha fazla zaman ayırın ![]() ![]() * Ağzınıza küçük lokmalar alın ve uzun uzun çiğneyin ![]() ![]() * Sofradan doymadan kalkın ![]() ![]() ![]() * Akşam öğününden sonra kaçamaklar yapmayın ![]() ![]() * Akşam yemeği ile uyku arası en az üç saat olmalı ![]() ![]() * Yemekten hemen sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin ![]() * Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da çok soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir ![]() ![]() * Yemekten sonra uzanmayın ![]() ![]() Bunlardan uzak durun * Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve ağır yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın ![]() ![]() ![]() ![]() * Kafeinli içecekler mide için çok zararlı ![]() ![]() ![]() * Kola, gazlı içecek ve asitli meyve sularını çok dikkatli için ![]() ![]() ![]() * Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun ![]() ![]() * Çiğ soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir ![]() * Sigara ve alkolden uzak durun ![]() ![]() * Şeker yemeyin ama yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mide Yanması Ve Yapılacaklar |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mide Yanması Ve YapılacaklarMide yanması 20 ile 50 yaş arasında pekçok kişide görülen çok yaygın bir hastalıktır ![]() ![]() Besinler, sindirim fonksiyonunun bir gereği olarak midede ilk değişikliklere uğrayarak bağırsaklara gönderilmek amacıyla hazırlanıyor ![]() ![]() Mide bu fonksiyonunu yaparken iç yüzeyini kaplayan zarın alt kısmındaki salgı hücrelerini, besinlerin olması gereken değişimini sağlamak için uyarıyor ![]() ![]() AZ AMA SIK BESLENİN Atalarımız, midede yanma hissettiklerinde o an bir lokma ekmek içi yerlermiş ![]() ![]() ![]() YEMEK SÜRESİNİ UZATIN Yemek yemeye daha çok vakit ayırın ![]() ![]() ![]() ![]() Ağzınıza küçük lokmalar almak midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesine yardımcı olur ![]() ![]() ![]() TAM DOYMADAN SOFRADAN KALKIN Sofradan tıkabasa doymadan kalkın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() UYKU YEMEK ARASI 3 SAAT OLMALI Akşam öğününden hemen sonra damak kaçamakları yapmayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yemek yedikten sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin ![]() ![]() Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir ![]() ![]() Sigaradan uzak durun ![]() Yemekten sonra uzanmayın ![]() ![]() Bunlardan Uzak Durun Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın ![]() ![]() ![]() ![]() Kafeinli içecekler mide için çok zararlı ![]() ![]() ![]() Gazozlu içecekler ve asitli meyve sularını az için ![]() ![]() ![]() Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun ![]() ![]() ![]() Alkol midedeki yanma hissini artırır ![]() ![]() Çiğ soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir ![]() Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin ![]() Mide ağrılarınıza son verecek sağlıklı ve dost besinlerle yemek yemenin keyfini çıkartabilirsiniz… Karnabahar : Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları giderebilir ![]() ![]() Lahana : Lahanayı çiğ şekilde yiyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Patates : Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır ![]() ![]() ![]() Elma sirkesi : Salatalarda veya mezelerde elma sirkesi kullanın ![]() Maden suyu : Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor ![]() ![]() Ispanak : Ispanağı buharda pişirin veya haşlayarak tüketin ![]() ![]() Zeytinyağı : Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor ![]() Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte var olan bioflavionid maddesi, midenin koruma görevini artırıyor ![]() Muz : Mideyi seven meyvelerin en başında geliyor ![]() ![]() ![]() Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor ![]() Meyankökü : Güçlü bir mide koruyucusu ve dostu ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|