Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
2011, diyet, hakkında, kılavuzu

2011 Diyet Kılavuzu Hakkında

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

2011 Diyet Kılavuzu Hakkında



2011 Diyet Kılavuzu Hakkında

Yeni yılın diyet kılavuzu, iki yaşından itibaren kronik hastalık risklerinin arttığına dikkat çekiyor

Beslenme ve fiziksel aktivite önerileri, bilimsel araştırma sonuçlarına göre yenileniyor Ancak genel olarak kontrollü kalori tüketmek, besin seçiminde bilinçli olmak, fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı kiloyu korumak, kronik hastalık risklerini azaltmak ve genel sağlığı iyileştirmek tüm önerilerin ortak noktalarını oluşturuyor

Yeni yılın beslenme kılavuzuna göre, kalori dengesini korumak, sağlıklı kiloyu sağlar ve destekler Genel olarak sağlıklı kilosuna ulaşan ve bunu koruyanlar, ihtiyaçları olan yeterli kaloriyi alıyor, fiziksel aktivite yapıyor Obeziteyi sınırlamak ve sağlığı iyileştirmek için, mutlaka alınan kalori miktarı azaltılmalı, fiziksel aktiviteyle yakılan kaloriyse artırılmalıdır

Denge kurun

Besleyici yiyecek ve içecek tüketimine önem vermek gerekiyor Fazla miktarda sodyum, katı yağ, şeker ve rafine edilmiş tahıl tüketimi, kiloyu artıran etmenler arasında Ancak kalori ve sodyum alımının kontrolü, bireyler için zor olabiliyor Sağlıklı beslenme önerileri içinde; sebze, meyve, tam tahıl, yağsız veya düşük yağlı süt, et ve deniz ürünleri, yumurta, kurubaklagille yağlı tohumlar olmalı deniyor

Diyet kılavuzunda da bulunan temel öneri, besleyici değeri yüksek olan besinleri tüketmek yönünde Güçlendirilmiş besinler ve diyet takviyeleri, yetersiz besin öğeleri alımında fayda yaratabiliyor Aynı zamanda DASH diyetinin önemi tekrar vurgulanıyor

DASH diyetinin temel prensipleri

Yüksek lif, düşük kalori yoğunluğu ve uygun porsiyonlarla dengeli bir diyet uygulanması amaçlanıyor

* Düşük doymuş yağ, kolesterol ve total yağ içeren besinler

* Meyve ve sebzelerden zengin beslenme

* Yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünleri

* Tam tahıl ürünleri, balık ve sert kabukluları (fındık, ceviz, badem) içeriyor

Diyette; kırmızı et, şeker, şeker eklenmiş besinler ve içecekler sınırlandırılıyor Diyet potasyum, magnezyum, kalsiyum, protein ve lif bakımından oldukça zengin Bir diğer amaçsa sodyum alımını kısıtlamak Aynı zamanda kronik hastalık risklerini azaltmak ve besin tüketimine bağlı oluşan hastalıklardan korumak hedefleniyor

Beslenmeye bağlı oluşabilecek hastalık riskini azaltmak için, dört prensibe (temizleme, ayıklama, pişirme ve soğutma) uymak gerekiyor Özellikle süt, peynir ve pastörize edilmemiş meyve sularıyla az pişmiş hayvansal besinler, besin kaynaklı oluşabilecek hastalıklara zemin hazırlayabilir

* Kılavuzda yer alan anahtar niteliğindeki önerileri çarşamba günü sizlerle paylaşacağım

*Kalori dengesini sağlayın

* Yemekten zevk alın ancak ölçülü tüketin

* Porsiyon miktarlarında fazlaya kaçmayın

*Günlük beslenmede artırılması gerekenler

* Tabağınızın yarısı sebze ve meyve olsun

* Yağsız veya düşük yağlı süt ürünlerini seçin

*Günlük beslenmede azaltılması gerekenler

* Düşük sodyumlu besinler tercih edin Çorba, ekmek ve dondurulmuş besinlerdeki sodyum miktarlarını etiketlerinden takip edin

* Şekerli ve kalorili içecekler yerine su için

Dilara Koçak

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.