11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalp Hastalığına Ve Kolestrole Karsı Etkili Besinler
Kalp hastalığına ve kolestrole karsı etkili besinler
Kalp hastalığına ve kolestrole karşı etkileri kanıtlanmış  
Bu besinler sanki birer ilaç  Çoğunun kalp hastalığına ve kolestrole karşı etkileri kanıtlanmış bile;
Zencefil
Hipokrat tarafından da ilaç olarak kullanılmış olan zencefil kan hücrelerinin bir araya toplanmasını ve damarda pıhtı oluşmasını dolayısıyla damar tıkanıklığını önlediği bilinmektedir Zencefil aspirin gibi çalışarak romatizma ağrılarını ve iltahabı azalttığı bildirilmektedir Yemeklerinizde maydanoz, dereotu vb gibi çeşni, salatalarınıza değişik bir tat verici olarak kullanılabilinir
Çikolata
Şişmanlatıcı ve sağlığa zararlı olduğu nitelendirilen çikolatanın yakın zamanda içerdiği antioksidan fenoller içeriği nedeniyle insan beslenmesindeki yerini korumuştur İçerdiği ksantin adındaki bileşikler sayesinde kalbi ve kasları uyarıcı, kalbe giden damarlarda genişletici özelliği bulunmaktadır Günde 3-4 küçük top veya 3-4 küçük parçacık hem mutlu eder hemde kakao yağında bulunan stearik asit içeriği sayesinde kan kolesterolünüzün en azından yükselmemesine yardımcı olursunuz
Yulaf kepeği
İçerdiği beta-glukan nedeniyle safra asitlerinin barsaklardan emilimini önleyerek kolesterolü düşürdüğü, barsak fonksiyonlarını içerdiği kepek nedeniyle düzenlediği bulunmuştur Ancak buğday ve pirinç kepeği de kolesterol ve tansiyon düşürücü etki sağlamaktadır Günde 2 yemek kaşığının üzerinde tüketmemeği öneririm Çünkü kepekten de çok fazla tüketim önemli minerallerin vücutta kullanımını engellemektedir
Mürdüm eriği
Mürdüm eriğindeki sorbitol ve pektin denilen maddeler barsaklarda iyi bir şekilde sindirilmemekte ve kolesterolü yapısına bağlayarak dışarı atılmasına neden olmaktadır Kaliforniya Üniversitesinde yapılan bir çalışmada yüksek kan kolesterolüne sahip hasta grubuna 4 hafta boyunca diyetlerine ek olarak günde 12 adet mürdüm eriği eklemenin kolesterol düşürme hızında çok etkili olduğu bulunmuştur
Kereviz
Kerevize özel kokusunu veren fitalid adlı maddenin kandaki stres hormonlarını azalttığı, bu yolla damarların gevşemesine ve tansiyonun düşmesine yardımcı olduğu buna ek olarak kan kolesterolünün düşürmede de etkili olduğu bildirilmiştir Unutmayın kerevizin saplarında daha fazla fitalid bulunmaktadır yemekleri hazırlarken köklerini ve saplarında daha fazla yararlanın
Kırmızı biber
Özellikle tatlı kırmızı biber ülser ve tansiyon tedavisinde oldukça etkilidir Karetenoid, flavanoid, esans yağları ve bol miktarda C vitamini içermesi bu etkiyi sağlamakta, buna ek olarak kolesterolün düşmesine de yardımcı olmaktadır Ayrıca kırmızıbibere acı tadını veren kapraicin çok kuvvetli bir antioksidan olup hem kalp hastalıklarına hem de kansere karşı koruyucu etki gösterir
Sarımsak
İçerdiği alil di sülfatlar, potasyum, fosfor, selenyum ve A vitamini sayesinde birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır Dizanteri, tansiyon ve kolesterol-trigliserid yüksekliği, kan pıhtılaşması tedavilerinde oldukça etken olan sarımsağı günde en az 3-4 diş yemek gerekmektedir
Soya fasulyesi
Soya fasulyesi oldukça ilginç bileşimlere sahip bir kuru baklagildir Kalp sağlığı üzerine hergün yeni bir etkisi bildirilen soya güçlü omega 3 yağ asidi içeriği, yüksek oranda glisin ve arginin aminoasitlerini içermesi, lesitin, saponin ve isoflavonların bulunması yüksek kolesterol düzeyini hızla düşürdüğü bildirilmektedir
Keten Tohumu
Keten tohumunun içerdiği omega 3-6-9 gibi yağ asitleri sayesinde; vücut sıcaklığının korunması, sinir sistemi, dokuların korunmasını sağlamaktadır Yağ asitleri; kan damarlarının genişlemesi, kolesterol metabolizması ve diğer kritik bio-kimyasal fonksiyonlar dahil çeşitli vücut prosesleri için gerekli olan prostaglandinlerin üretimi için de çok önemlidir
Prostaglandinler hormon benzeri maddeler olup; bağışıklık sistemi, üreme, kalp-damar ve sinir sistemi gibi sistemlerin fonksiyonlarının düzenlenmesine yardım ederler Çeşitli bilimsel araştırmalar göstermiştir ki; omega-3 yağ kaynaklarının tüketimi koroner kalp hastalıklardan ölüm riskini büyük ölçüde azaltmaktadır Keten tohumu omega-3 serisi temel yağ asitlerinden Alpha Linolenic Acid'den zengindir Birçok çalışma bu yağ asitlerinden zengin beslenen bireylerde kötü kolesterolü (LDL) ve kandaki trigliseridleri düşürmeye yardımcı olduğu yönündedir Aynı zamanda kalp krizine veya damarda veya kalpte kanın pıhtılaşmasını da önlediği bilinmektedir
Keten tohumu yağı; menopoz ile ilgili bazı semptomlara (sıcak basması, vajinal kurumadan dolayı oluşan mantar enfeksiyonları) ve PMS' e (Menstural kramplar veya adet öncesi sendromlar) iyi gelmektedir İçeriğindeki iltihap giderici ajanlar romatoid artrit, sedef, allerjilerde iyileştirici güce sahiptirler Keten tohumu yağı, kronik kabızlığa karşı da kullanılır Çok etkili müshil ilaçlarının sürekli kullanımda bağırsak mukozasını tahriş ettiği ve organizma için gerekli olan minerallerin (özellikle potasyum) azalmasına yol açtığı biliniyor Halbuki keten tohumu kullanımında bu tür yan etkiler söz konusu değildir
Çünkü keten tohumunun müshil etkisi mekaniktir Mide mukozası iltihabı ve ülseratif kolitlerde faydalıdır İçeriğindeki lignan (SDG) anti-kanser özellikli bir madde olup; öncelikle göğüs, kolon (kalın bağırsak) ve prostat kanserine karşı koruyucu, kanserli hücrelerin büyüme hızını yavaşlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendiricidir Salatalarınıza, yoğurt ve çorbalarınıza günde 2 yemek kaşığını geçmeyecek şekilde kullanmanızın faydaları bulunmaktadır
Bugün
|
|
|