|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| hakkı, müslüman, müslümanın, otuz, üzerindeki |
Müslümanın Müslüman üzerindeki Otuz Hakkı |
|
|
#1 |
|
Şengül Şirin
|
Müslümanın Müslüman üzerindeki Otuz HakkıMüslümanın müslüman üzerindeki otuz hakkı Müslümanın müslüman kardeşi üzerinde 30 hakkı vardır O hakları gereklerini yerine getirmedikçe veyahut bağışlanmadıkça onun içinMüslümanın müslüman üzerindeki otuz hakkı kurtuluş yoktur " Bu haklar: 1 Müslüman kardeşinin kusurunu bağışlar ve suçunu affeder![]() 2 Ağlayana merhamet eder yakın akrabalarına şevkatli davranır![]() 3 Ayıbını gizler örter![]() 4 Hatasını görmez![]() 5 Özrünü kabul eder![]() 6 Kaybettiğini bulduğunda ona verir gıybetini dinlemez ve izin vermez![]() 7 Devamlı olarak ona nasihat eder![]() 8 Dostluğunu muhavaza eder devam ettirir![]() 9 Zimmetine riayet eder![]() 10 İyiliğini devam ettirir meveddetle(sevgiyle) davranır![]() 11 Cenazesinde bulunur hastasını ziyaret eder![]() 12 Davetine icabet eder![]() 13 Hediyesini kabul eder![]() 14 Birbirini ziyaret etmekte onunla müsavi olur (En az onun kendisini ziyaret ettiği kadar ziyaret eder )15 Verdiği nimete karşılık verir teşekkür eder![]() 16 Ona yardımda kusur etmez![]() 17 Kardeşinin helaline kem gözle bakmaz ve baktırmaz korur![]() 18 İhtiyacını giderir![]() 19 Şefaat isteğini kabul eder (Yardım ve aracılık işlerinde destek sağlar )20 Ona güzel söz söyler![]() 21 Ona vereceğini ayırıp çıkarır![]() 22 Yapmış olduğu taksimi tasdik eder![]() 23 Zalim olana zulmünü red etmek suretiyle yardım eder![]() 24 Mazlum olana da onu kurtarmakla yardım eder![]() 25 Mazlum olana iyilik edip hakkına tecavüz etmez Ona kötü söz söyleyip rezil etmez![]() 26 Kendisi için istediği iyiği onun için de ister![]() 27 Kendisi için istemediği kötülüğü onun için de istemez![]() 28 Aksırınca:''yerhamükellah'' yani ''ALLAH sana merhemet etsin![]() ![]() '' der![]() 29 Kaybettiğini kendisine gösterir![]() 30 Selam verildiği zaman selamını alır![]() Bunlardan birini terkettiğinde kıyamet günü din kardesi onu kendisinden ister
|
|