Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eleştirmen, estetik, etik, katil, kitabının, sanatçı, yalancı, üzerine, özeti

Sanatçı: Eleştirmen, Yalancı, Katil Estetik Ve Etik Üzerine Kitabının Özeti

Eski 11-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sanatçı: Eleştirmen, Yalancı, Katil Estetik Ve Etik Üzerine Kitabının Özeti

Sanatçı: Eleştirmen, Yalancı, Katil Estetik Ve Etik Üzerine

Oscar Wilde modernist edebiyatın Baudelaire ve Mallarmé gibi öncüleriyle birlikte anılır Ama o yalnızca edebiyatıyla değil, sanat ve edebiyat üzerine eleştirileriyle de 20 yüzyıl avangardı üzerinde etkili olur Ayrıca, onun en önde gelen eseri kuşkusuz hayatıdır Zaten dehasını hayatına kattığını, eserlerine ise sadece yeteneğini koyduğunu söyler
Bu derlemedeki yazılarında, Oscar Wildeın modernist sanat ve edebiyat düşüncesi kadar, çevresine meydan okuyan hayatını da izleriz Kitabın ilk yazısı “Sanatçı Olarak Eleştirmen”de Wilde, bir sanat eserini yorumlamanın onu üretmekten daha yaratıcı bir etkinlik sayılması gerektiğini ve eleştirmenin en yetkin sanatçı olduğunu ileri sürer “Kalem ve Zehir”de sanatın ve sanatçının her türlü ahlakî yargıdan bağımsız olduğunu, “Yalanın Gözden Düşüşü”nde ise sanatın doğayı ve hayatı değil, hayatın ve doğanın sanatı taklit ettiğini savunur; ona göre gerçekliğe bağlılık ilkesi sanatı adeta zehirler
Kitaptaki son metni “Sosyalizm ve İnsan Ruhu”nda da Wilde, insanlığın diğerkâmlık ve hayırseverlik gibi erdem kisvesine bürünmüş iki sıkıcı yükten sosyalizm sayesinde kurtulabileceğini iddia eder

Yazar : Oscar Wilde
Yayınevi : İletişim Yayınları
Sayfa Sayısı : 252
Etiket Fiyatı : 17,50 YTL
Basım Tarihi : Aralık 2008

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com