Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
atatürk, hikayeleri, hikmet, kitapları, ulusoyun

Hikmet Ulusoy'un Atatürk Hikayeleri Kitapları

Eski 11-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Atatürk, köpeği Foks öldüğünde uzun süre onu unutamadı ve hayatı boyunca hep adını andı

Meclis'in yakınlarındaki iğde ağacına makam arabasını durdurup selam veren de oydu, Yalova'daki ahşap köşkün yanındaki çınarın dalları kesilmesin diye köşkü kızakla 4 metre öteye kaydıran da Amerika'nın bir eyaletinde bir çiçeğe onun adı verilerek 'Atatürk çiçeği' dendi Bunlar, devlet adamı ve bir asker olarak bildiğimiz Atatürk'ün bilinmeyen yönlerinden Öykü ve masal yazarı Hikmet Ulusoy, işte Atatürk'ün bu yönünü çocuklar için yazdığı masallara taşıdı Ona göre Atatürk'ün bugüne kadar yaşamasının altında siyasî veya askeri kişiliğinden çok insanî tarafları bulunuyor

1997 yılından beri çocuklar için öyküler ve masallar yazan Hikmet Ulusoy, son masallarını Atatürk'e ayırdı Ancak öyle bildiğimiz gibi 'Atatürk çok büyük bir komutandı' veya 'Çok iyi bir devlet adamıydı' şeklinde öyküler değil bunlar Ulusoy'un, 'Atatürk Orman Çiftliği', 'Yürüyen Köşk' ve 'Atatürk Çiçeği' adını verdiği öykülerde, Atatürk'ün doğayı, yeşili ve hayvanları ne kadar çok sevdiği konu ediliyor Yıllardan beri Atatürk'ü, asker ve devlet adamlığı yönüyle tanıdık "Ben merak ediyordum, bir insan bu kadar başarılı bir devlet adamı ve asker olurken acaba onu günümüze getiren nedir diye düşündüm" diyen Ulusoy, geçmişe doğru kitapları taradığında Atatürk'ün insanî yönü dikkatini çekmiş Onu yaşatan ve bugüne getirenin bu devlet adamlığı veya askerliği değil, insanî yönü olduğunu savunan Ulusoy, bu topraklardaki yaşayan her şeyin Atatürk için çok değerli olduğunu çocuklara aktarmak istediğini söylüyor Atatürk'le ilgili yazanların farklı yanlarını gördüklerini belirten Hikmet Ulusoy, şunları aktarıyor: "Ben konuya farklı bakıyorum ve çocuklara bunları aktarmak istiyorum Zaten Atatürk'ün askeri yönü ve devlet adamlığı yönü aktarılmış Ben çocuklara ne verebilirim diye bakıyorum Ben bunu verdiğimde bir çocuk kalkıp ağaç dikecek, beni bundan daha fazla ne mutlu edebilir?"

Kadın masal kahramanı üzerine çalışıyorum
12 yıl içinde 34 masal ve öykü kitabı yayınlanan Hikmet Ulusoy, çocukların büyük bir zevkle okudukları masalların arkasından akıllarında bir şey kalmasını ve bir öğreti edinmelerini hedefliyor Kendi kuralları olan dürüstlük, iyilik, adalet, paylaşma duygusu, cesaret, cömertlik, sevgi, barış, hoşgörü gibi kavramları onlara aktarmak istediğini söylüyor Bundan sonraki çalışmalarında bilimsel konularla ilgili masallar yazmayı hedeflediğini de aktaran Ulusoy'un bir hedefi de kadın bir masal kahramanı oluşturmak "Bizim bir masal kahramanımız yok ama ülkemiz topraklarında o kadar zengin bir tarih var ki Bu tarihe yolculuk yaptığımda eminim ki bir masal kahramanı çıkaracağım" diyor ve bu kahramanın da bir kadın olması gerektiğinin altını çiziyor

EMİNE DOLMACI

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com