![]() |
Muz - Muz Nedir - Muz Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Muz - Muz Nedir - Muz Yetiştiriciliği Muz - Muz Nedir - Muz Yetiştiriciliği ANAVATANI, YAYILIŞI, DÜNYA VE TÜRKİYE'DE ÜRETİMİ Muz, Güneydoğu Asya'dan çıkmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya Üretimi: Dünyadaki muz üretimi en fazla Asya kıtası ülkelerinde yapılmakta, bu kıtayı sırasıyla Güney Amerika, Orta Kuzey Amerika, Afrika, Okyanusya ve Avrupa Ülkeleri izlemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye Üretimi ve Tüketimi: Muz ülkemizde Anamur, Bozyazı, Alanya, Gazipaşa ve çevresinde, Toros dağlarının koruduğu mikroklimalarda, çok sınırlı alanlarda yetiştirilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MUZUN GENEL ÖZELLİKLERİ Tüketim Alanları Muz yukarda anılan özellikleri yanında çiğ olarak yenebilen en güzel meyvelerden biridir ![]() ![]() ![]() Diğer Özellikleri Muz, şifalı bitki, beyin gıdası veya afrodiziyak olarak ünlenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MUZUN SİSTEMATİĞİ VE ÖNEMLİ ÇEŞİTLERİ Muzun Sistematiği Kültürü yapılan muz, Scitamineae takımı, Musaceae ailesi, Musa cinsine girer ![]() ![]() ![]() Muzun Önemli Çeşitleri Ticari Olarak Yetiştirilen Önemli Klonlar Gross Michel Ticari önemi en fazla olan muz çeşidi Gross Michel'dır ![]() ![]() ![]() ![]() Cavendish Grubu Ticari muzların en bodur olanıdır ![]() ![]() ![]() BOTANİK ÖZELLİKLERİ Kök ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçek Gövde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yalancı Gövde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapraklar Muzun yaprakları ilk çıkışta boru şeklindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaprak üzerinde, damar aralarında, sapında ve kınında stoma dediğimiz gözenekler bulunur ![]() ![]() ![]() Tomurcuk ve Çiçekler Muzda tomurcuk, çiçekler ve meyve salkım şeklindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir fide büyüyüp bütün yaprakları açıldıktan sonra (ortalama 14-20 ay) topu andıran ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dişi çiçeklerin hemen altında çift organlı çiçekler bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Salkımdaki tarak sayısı kaynağı yalancı gövdede olan dişi çiçek sayısına bağlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Salkımların yetişme süresi Haziran ayında çiçeklenen muzların hasadı en kısa 76 gün, en uzun ise 110 gün sonra olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ortalama 13 tarak yöre için optimal bir rakamdır ![]() ![]() Salkım başına ortalama 262-266 adet parmak sayısı tesbit edilmiştir ![]() Meyve Gelişmesi Taraklar üzerinde bulunan meyveler karşıdan bakıldığında sağdan sola doğru gelişirler ve çift sıralı, satranç şeklinde dizilmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Muz - Muz Nedir - Muz Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Muz - Muz Nedir - Muz YetiştiriciliğiHASTALIK VE ZARARLILAR ![]() Dünyanın muz yetiştirilen bölgelerinde çok sayıda hastalık etmeni ve zararlı bulunmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muz Zararlıları ![]() ![]() ![]() Bunlar; ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nematodlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kök Oyucu Nematod (Radopholus similis) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Spiral Nematodu (Helicotylenchus multicinctus) ![]() Tanınması: Vücudu genellikle eğri veya helezon şeklinde olup, ergin nematodun vücut uzunluğu ortalama 523 mikrondur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşayışı: Toprakta çok az bulunan bu nematod, dişi, erkek, larva ve yumurta olarak, çoğunlukla muz köklerinde bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Yurdumuzda gerek bodur muz (Musa cavendishii L ![]() ![]() ![]() ![]() Zarar Şekli: Spiral nematod tüm konukçularında dış parazit olarak zarar yapmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kültürel Önlemler: Muz bahçeleri nematodsuz alanlar üzerinde kurulmalı, nematodsuz fideler kullanılmalı, dayanıklı muz bitkileri varsa ekim nöbetine sokulmalıdır ![]() Kök Ur Nematodları (Meloidogyne spp ![]() ![]() Tanınması: Konukçusu olduğu bitkiler söküldükleri zaman köklerde irili ufaklı urlar görülebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ve M ![]() yayılış alanı mevcuttur ![]() ![]() Yaşayışı: Sonbaharda bitkilerin çürüyen köklerinden toprağa geçen urlar içindeki dişilerin bırakmış oldukları yumurtalarla çoğalırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İki bine yakın konukçusu olduğu bilinmekte olup, yurdumuzda muz (Musa cavendishii L ![]() ![]() ![]() ![]() Zarar Şekli: Muz köklerinin içine girip, muz gövdesine su ve besin taşıyan kökleri harap ederek, kendi yaşamını sürdüren, toprak altında yaşayan bu mikroskobik zararlılar, muz köküne hücum ederek, bitki öz suyunu emerek gelişmesini engellerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Korunma Yolları: Kök-ur nematodlarına karşı alınması gereken tüm kültürel ve kimyasal mücadeleler bütün nematodlar için geçerlidir ![]() ![]() Muz Kök Gal Nematodu ![]() ![]() ![]() ![]() Korunma Yolları Kök-ur nematodlarına karşı alınması gereken tüm kültürel ve kimyasal mücadeleler diğer nematodlarda olduğu gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nematodlarla Kimyasal Mücadele ![]() Muz bahçeleri nematodsuz alanlar üzerinde kurulmalı, nematodsuz dikim materyali kullanılmalı, dayanıklı muz bitkileri münavebeye sokulmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kırmızı Örümcek (Tetranychus spp ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Muz - Muz Nedir - Muz Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Muz - Muz Nedir - Muz YetiştiriciliğiGenellikle diğer meyvelerden daha pahalı olduğu halde lezzetli oluşu ve besleyiciliği nedeniyle yeğlenerek tüketilen meyvelerini sonbahardan başlayarak bazı yıllarda nisan ayına kadar veren Muz, Muzgiller'in örnek bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçek gövdesi soğan biçiminde ve toprağın altındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu meyve hevenkleri üç ay içinde olgunlaşmalarını tamamlayıp kurur ya da üretici tarafından kesilerek hasat edilir ![]() ![]() ![]() BESİN DEĞERLERİ 100 gr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAĞLIĞIMIZA YARARLARI Yukarıdaki değerlerin incelenmesinden görüleceği gibi, muz, bedene yararlı bir besindir ![]() ![]() ![]() ![]() o Muz içerdiği büyük orandaki potasyumla yüksek tansiyonu önler ve tansiyonu belli düzeyde tutar ![]() o Ham muz kabızlığa, olgun ve tatlı muz diyareye iyi gelir ![]() o Olgun muzun yenilmesi, kişiyi psikolojik yönden güçlendirir, daha sonra da uykuyu düzene sokar ![]() o Muz, ülseri önler ve ülser yaralarının tedavisine yardımcı olur ![]() o Muzun, yüksek kolesterolü düşürücü etkisi vardır ![]() BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ Muz fidanları, yaşlı muz bitkisinin budanması sırasında bitkinin toprakaltı gövdesinden süren 40-50 cm ![]() ![]() ![]() ![]() Ocak, 1-1,5 m ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ İklim isteği: Muz, tropikal iklimli bölgelerin bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca muz üretimi yapılan bölgedeki havanın nemi de önemli olup nem oranı %60'ın altına düşmemelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Rüzgârkıran isteği: Muz genellikle güneye bakan hafif eğimli yerlerde yetiştirilmektedir ![]() ![]() Toprak isteği: Muz yetiştiriciliğine en uygun topraklar derin, geçirgen, hafif bünyeli (kumlu-tınlı), organik madde yönünden zengin ve hafif alkali karakterde olmalıdır ![]() Sulama: Pek yüksek boylu gövdesi ve geniş yapraklı oluşu nedeniyle muz bitkisi çok miktarda su tüketmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gübreleme: Muz bitkisi topraktan çok fazla besin kaldırdığı için ilk dikiminden sonra da düzenli olarak ama aşırıya kaçılmadan toprağının gübrelenmesi gerekir ![]() ![]() ![]() Budama: Muz bitkisi yetiştirilirken ocak ayı içinde bitkinin bulunduğu ocak açılarak birinci yılında gelişmiş, ikinci yılında meyve vermiş, ikinci yılını doldurmuş gövdeler kesilip çıkarılarak ocakta, o yıl meyve verebilecek 2-3 sağlıklı gövde bırakılır ![]() ![]() ![]() Budama işi çok soğuk, sıcak ya da rüzgârlı günlerde yapılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Toprak işleme: Muz bitkisinin kökleri çok yüzlek (yani, toprak yüzeyine pek yakın) olduğu için yabani ot mücadelesi el aletleriyle ve dikkatle yapılır ![]() ![]() Hasat (Derim): Muz meyveleri, hiçbir zaman yeme olgunluğuna erişinceye kadar dalında tutulmaz ![]() ![]() ![]() Muzların hasadı, meyvenin şekli köşeliden silindirik duruma dönüştüğünde (yani kabuk içi etle tamamen dolduğunda) ve muz salkımlarının (hevenklerinin) kabuk rengi koyu yeşilden normal ya da açık yeşile dönüştüğünde yapılır ![]() ![]() ![]() Hastalık ve zararlılarıyla mücadele: Muz yetiştiriciliğinde bitkilere dadanan zararlı ve hastalıklarla mücadele yapmak için mutlaka uzman kişi ya da kuruluşlara başvurulmalı, onların önereceği tarım koruma ilaçlarıyla zamanında, eksiksiz ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir ![]() |
![]() |
![]() |
|