Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Pasta, Kek, Börek & Kurabiye

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
anuşabur, yapılışı

Anuşabur Yapılışı

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Anuşabur Yapılışı



Anuşabur nedir?

Anuşabur bir Ermeni Tatlısı Anuşabur, aslında aşureye benzeyen, fakat içinde baklagil ile buğdayın dışında tahıl bulunmayan, kuruyemiş, kuru meyve ve nar taneleri ile hazırlanan bir nevi aşure

Malzeme (15-20 kişilik) 500 gr aşurelik buğday
250 gr kuru üzüm
250 gr kuru kayısı
Yarım paket patates nişastası
1 kepçe gülsuyu
1 kilo toz şeker
1 çimdik tuz

Üzerini süslemek için:
Tarçın, ceviz içi, nar taneleri
1 paket çam fıstığı

Yapılışı
"Yarım kilo aşurelik ak başak buğdayı ayıklar, birkaç kez soğuk suyla yıkar, bol suda üç dört saat beklettikten sonra yavaş yavaş, büyük bir tencerede bol su ile pişirmeye başlarız Buğdaylar pişedursun, biz bu arada 250şer gram kuru üzüm ve kuru kayısıyı ayıklar, iyice yıkarız Kayısılar iriyse ikiye veya dörde böler, üzümlerle birlikte sıcak suda iyice yumuşamaları için bekletiriz
Kısık ateşte, tencerenin kapağı azıcık aralık olarak pişen buğdayların iki üç saat sonra suyu özlenmeye başlamış olur Ateşten indirir, tencerenin kapağını kapatır, üzerini de kalınca bir bezle örteriz ki, gelinimiz üşümesin Böylece aşurelik buğdayımız gelin olur Bu gelinlik en az üç dört saat, isterseniz, isterseniz geceden sabaha dek sürebilir Gelin ettiğimiz buğday, artık “Anuşabur” olmaya hazırdır Tekrar tencereye ateşe oturtur, ıslattığımız kuru üzüm ve kayısıları da buğdaya katarız Çorba kıvamına gelene kadar kaynar suyla sulandırır, ara sıra karıştırarak, pişirmeye başlarız Kuru üzümler şişip mini minnacık baloncuklar haline geldiğinde, yarım paket patates nişastasını, bir su bardağı soğuk suyla sulandırır, Anuşabura katar, sürekli karıştırarak bir iki taşım daha kaynatırız Artık Anuşaburumuz pişmiştir; sıra şekerine gelir 1 Kilo toz şeker ve bir çimdik tuz ilave eder, bir iki dakika daha karıştırarak kaynatırız Kaynama, ısısını kaybettikten sonra, bir kepçe dolusu gülsuyunu Anuşabura katıp iyice karıştırır, uygun gördüğümüz kaplara doldururuz Soğuduktan sonra üzerlerini nar taneleri, çam fıstığı, ceviz içi parçacıkları ve tarçınla süsleyip, yolumuzu gözleyen komşularımıza bereket götürürüz" (Takuhi Tovmasyan'ın "Sofranız Şen Olsun" kitabından)

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.