|  | Turp Yetiştiriciliği (Raphanus Sativus) |  | 
|  01-31-2010 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Turp Yetiştiriciliği (Raphanus Sativus)TURP Turplar, çeşitli şekil, renk ve büyüklükteki yumruları yenilen yıllık ve iki yıllık kültür sebzeleridir  Ülkemizde turplar,  Fındık turpu (Ay turpu), kestane turpu ve bayır turpu olarak üçe  ayrılırlar   FINDIK TURPU Fındık turpları, yuvarlak, hafifi basık, uzunca ve topaç şekilli ve kırmızı, beyaz veya yarı yarıya kırmızı-beyaz renkte ve değişik irilikte olan genellikle küçük turplardır   KESTANE TURPU Kestane turpları; yuvarlak, hafif veya hafifçe uzun şekilli, kabuk ve et rengi beyaz yazlık çeşitlerdir   BAYIR TURPU Bayır turpları ise; yuvarlak, basık veya dip kısmı hafif sivrice olmak üzere değişik şekilli, kabuğu siyah, eti beyaz kışlık çeşitlerdir  Fındık turpları yıllık, kestane ve bayır turpları ise 2  yıllık sebzelerdir   NE ÇOK SOĞUK NE DE ÇOK SICAK Turplar ılık ve serin iklim sebzeleridir  Fazla soğuklardan etkilendikleri gibi, fazla  sıcaklardan da hoşlanmazlar  Yetişme döneminde sıcaklığın 14-16°C de  olması uygundur  Yüksek sıcaklıklarda turplar çabuk koflaşır ve tadında  acılık başlar  turp bitkileri genç devrelerinde düşük sıcaklıklardâ  kaldıklarında bazen küçük bir yumru meydana getirerek, bitkiler sapa  kalkar, hemen çiçeklenmeye başlar   AĞIR TOPRAKTA ŞEKİL BOZULUR Turplar genellikle derin, geçirgen, serin ve besin maddelerince zengin topraklardan hoşlanırlar  Genellikle fındık turpları  için hafif tınlı- kumlu topraklar, kestane ve bayır turpları için  tınlı-killi topraklar tercih edilmelidir  Tamamen kumlu ve ağır  karakterli topraklar turp yetiştiriciliği için uygun değildir  Toprak  bünyesi ağırlaştıkça, yumruda belirgin şekil bozuklukları, çatallaşmalar  yanında tatta kesifleşme ve acılaşma olur  Kumlu topraklarda ise  yumrularda koflaşma meydana gelir  Turp yetiştirilen topraklarda pH  6-7,4 civarında olmalıdır   TOHUMA UYGUN TOPRAK HAZIRLIĞI Turplar tarlaya direk tohum ekimi ile üretilir  Turp  tohumlarının ekimi için tarlanın çok güzel hazırlanması, toprağın  ufalanarak düzeltilmesi gerekir  Bunun için tarlaya dekara 2-3 ton  yanmış ahır gübresi verilerek 20 cm derinlikte pullukla sürülür ve  arkasından diskaro geçirilir  Daha sonra rotavatör ve tırmıkla toprak  düzeltilerek ekime hazırlanır   Tohum ekiminden önce yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır   KADEMELİ GÜBRELEME YAP - Turp yetiştirilecek tarlalara verilecek gübre miktarı en uygun olarak toprak tahliline göre saptanırsa da genel olarak dekara-50 kg Amonyum sülfat, 35 kg Süper fosfat, 25 kg Potasyum sülfat verilmelidir   - Fındık turpları gibi yetiştirme dönemi kısa turplarda gübrenin tamamı ekim öncesi toprağın 10-15 cm derinliğine verilmelidir   - Kestane ve bayır turplarında ise Azotlu gübre 2 seferde verilmelidir  Birincisi, ekim öncesi toprağın 10-15 cm derinliğine,  ikinci parti ise yumru oluşmasından sonra verilir   SIRAYA EKIM YAPALIM Turplar masuralar üzerine veya düze ekilir  Tohum ekiminde  en uygun yöntem sıraya ekimdir   EKİM MESAFELERİMİZ - Tarlada fındık turplarında 25 cm, - Kestane ve bayır turplarında 30-40 cm ara ile açılan çizgilere elle veya mibzerle tohum ekimi yapılır, daha sonra sıra üzerinde bitkiler arasında, - Fındık turplarında 4-6 cm, kestane ve bayır turplarında ise çeşit iriliğine göre 10-20 cm aralık bırakılır   DERİN VE SIK EKİM YAPMA Ekim derinliği ve sıklığının, yumrunun şekli üzerine etkisi vardır  Derin ekim ve sık ekimlerde, yumrular uzamakta ve çeşidin  özelliği kaybolmaktadır  Ekimden sonra tohumların üzeri 2 cm kalınlıkta  harç tabakası ile kapatılır ve hafifçe bastırılır, süzgeçli kovalarla  sulanır   BÜTÜN YIL TOHUM EKİLEBİLİR Turplarda tohum ekimi bölgenin iklim koşullarına ve pazara çıkarılma zamanına göre değişmekle birlikte fındık turplarında, Ağustostan Mayısa kadar ve çoğunlukla 15 gün ara ile yazlık kestane turplarında Mart, Mayıs, kışlık bayır turplarında ise, Temmuz-Ağustos ayları içinde yapılmalıdır   SU KALİTEYİ ARTIRIR Turplarda sulamanın yumru kalitesi üzerine büyük etkisi vardır  Yetişme mevsimleri dikkate alınarak belirli aralıklarla sulama  yapılmalıdır   ÇAPA VE OT TEMİZLİĞİ Fındık turplarında yetişme süresi çok kısa olduğundan çapa yapmak gerekmez  Kestane ve  bayır turpların da ise, yabani otları ayıklamak ve toprağı kabartmak  amacıyla 2-3 defa çapa yapmak çok faydalıdır   - Turplarda hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda Zirai Mücadele teşkilatlarının önerileri dikkate alınmalıdır   KISA SÜREDE HASAT Fındık turpları, ekimden 3-4 hafta sonra, kestane ve bayır turpları ise, yaklaşık 3 ay sonra hasat büyüklüğüne gelirler   HASAT ZAMANI GECİKMESİN Turplarda hasatın tam zamanında yapılması şarttır  Aksi  takdirde içleri koflaşarak, selülozlaşır ve yeme kalitesini kaybeder  Hasata gelmiş yumrular elle çekilerek veya çapalarla topraktan  çıkarılırlar  Çıkarılan turpların yaprak ve ince kök kısımları  temizlenerek yıkanır, fındık turpları 5-10'u bir arada, kestane ve bayır  turpları 3-5 adedi bir arada demetler yapılarak pazara çıkarılırlar   1  Ekonomik Önemi, Anavatanı ve Yayılma  Alanları Anavatanı Asya ve Kuzey Afrika olan tere, dereotu gibi tek yıllık sebzeler grubunda yer alan otsu bir bitkidir  İçerdiği hoş kokulu ve hafif baharatlı yapısı  nedeniyle iştah açıcı olarak salata veya garnitür sebzesi şeklinde  kullanılır  Ülkemizin bütün bölgelerinde sıcak yaz ayları dışında her  zaman yetiştirilen tere genelde Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde  ticari boyutlarda üretilmektedir  Ancak bütün bölgelerde ev bahçelerinde  amatör olarak yetiştiriciliği de yapılmaktadır  Maydanoz ve dereotu  gibi yeşillik sebzeleri grubunda yer alan tere ülkemizde çok yaygın bir  üretim alanına sahip değildir  Ülkemizde 2000 ton civarında tere  üretilmektedir   2  Morfolojik  Özellikleri 2  1  Kök Tere etli ve ana bir kazık kök ile bol miktarda saçak kök meydana getiri  Kökler toprağın 50-60 cm derinliğine kadar iner  2  2  Gövde Gövde toprak seviyesinde, rozet şeklinde ve yeşil renklidir  Üzerinde yaprakları taşır  Bitki generatif faza geçince  çiçek sürgünü üzerinde aşağıdan yukarıya azalan ve küçülen yapraklar  meydana getirir  Koltuklardan çıkan sürgünler üzerinde çiçekler yer  alır  2  3  Yaprak Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan terelerde iki farklı yaprak tipi vardır   -Maydanoz tipli parçalı yapraklı tereler  -Düz parçasız ve uzun-oval (roka yapraklı) yapraklı tereler  Bu iki grup yaprak özellikleri bakımından farklı olmamalarına karşın yetiştiricilikleri aynıdır  Yaprak sapları her iki yaprak şeklinde de  yuvarlaktır ve bir gövde üzerinden çok fazla sayıda uzun saplı yapraklar  oluşur  Yaprakları yaprak sapları ile birlikte tüketilir  Maydanoz  yapraklı terelerde yapraklar parçalı olup daha fazla eterik yağ  içerirler  Buna karşılık düz yapraklı terelerde yaprak ayası tek parça  olup kenarları dişli veya düzdür  Roka yapraklı çeşitlerde yapraklar  daha az eterik yağ içerirler  Çiçekler gövde üzerindeki koltuklardan çıkan yan dallar ve ana dallar üzerinde dağılmışlardır  Çiçekleri beyaz ve morumsu renkte olup haçlı çiçeği yapısındadır  Çiçeklenme için uzun gün (13 saat üzeri) gereklidir  Erselik yapıdaki  çiçekler 4 çanak, 4 taç yaprak, 6 erkek ve 1 dişi organ taşırlar  Tereler yüksek oranda yabancı tozlanma gösterirler   3  Yetiştirilme İstekleri 3  1  İklim istekleri Tere üretimi genelde erken ilkbaharda yapılır  Kış aylarında  çok düşük sıcaklıklardan zarar görür  Ancak Ege ve Akdeniz Bölgeleri  gibi kış mevsimi ılık geçen bölgelerde sıcak yaz ayları dışında yılın  her mevsiminbde tere yetiştiriciliği yapılabilir  Dereotu gibi bir kez  veya en çok iki kez biçim yapılabildiği için yıl boyunca kademeli tohum  ekimi yapılarak kademeli üretim gerçekleştirilir   3  2  Toprak İsteği Tere toprak istekleri bakımından seçici bir bitki değildir  Besin maddesinde zengin tınlı topraklar tere üretimi açısından ideal  topraklardır  0  5-7  5 pH değerleri arası uygun değerlerdir   4  Yetiştirilme Şekli 4  1  Toprak hazırlığı ve ekim Tere üretimi doğrudan tohum ekimi ile yapılır  Yılın her  mevsiminde üretilebilsede ilk bahar üretimi tercih edilr  Tohumlar çok  küçük olduğu için çok iyi hazırlanmış tohum yatağı ister  Ülkemizdeki  genel üretim şekli mevsime göre değişmekle birlikte tava veya tahtalarda  yapılan üretim şeklidir  Önce tava veya tahta hazırlanır  Tohumlar  m2’ye 1-1  5 g hesabıyla serpme veya sıravari olarak ekilir  Sıravari  ekimde sıra arası mesafesi olarak 12-15 cm yeterlidir  Tohumların ekim  derinliği 1-1  5 cm’yi geçmemelidir  Ekilen tohumlar toprak içine ya  tırmık ile karıştırılır yada tohumların üzerine bir cm kalınlığında  kapak atılır ve sürgü ile bolca su verilir  Optimum koşullarda 2 gün  içinde çimlenen tohumların oluşan bitkiler hızla gelişmeye başlar  Bu  aşamadan sonra yapılacak bakım işlerine özen gösterilmelidir   4  2  Bakım işleri Roka, dereotu ve maydanozda olduğu gibi en önemli iki bakım işlemi sulama ve yabancı ot temizliğidir  Üretim yapılan bölgenin iklim  koşullarına göre sulama önce sürgüler yardımıyla daha sonraki  sulamalarda ise salma şeklinde yapılır  Sıravari ekimlerde sıraarası  çapalanır  Serpme ekimlerde ise bitkilerin araları çapalanmaz otlar elle  alınır  Tere üretiminde sorun olan önemli bir hastalık veya zararlı  yoktur  Toprak altı zararlıları ile yaprak pirelerine karşı gerekli  önlemler alınmalıdır  Yabancı ot mücadelesi ise genelde mekanik yöntemler kullanılarak yapılır  Özellikle tohum ekiminden sonra  gelişen yabancı otlar önemlidir  Bitki gelişim aşamasında ise tere  bitkileri yabancı ot gelişimini engeller  İlk aşamadaki yabancı otlar  ise el veya çapa ile yok edilir   4  3  Gübreleme Roka üretiminde olduğu gibi terelerde de vegetasyon süresi kısa olduğundan gübrelemenin her yetiştirme döneminde tohum ekiminden önce dekara 12-15 kg N, 10-12 kg P2O5 ve 15 kg K2O şeklinde yapılması gerekir   5  Olgunluk hasat  ve depolama Uygun koşullarda tere yaprakları tohum ekiminden 25-30 gün sonra hasat edilebilir büyüklüğe ulaşır  Bu dönemde 15-20 cm boy alan bitkiler yine roka,  dereotu ve maydanozda olduğu gibi toprak üzerinden yaprak sapları ile  birlikte biçilerek hasat edilirler  Hasat bie veya en çok iki biçim  olarak yapılabilir  Ancak ikinci biçimde verim önemli oranda düşer  Hasat edilen yapraklar sapları ile birlikte demetler haline getirilir ve  piyasaya sunulur  Hasat edilen tereler 3-4 gün süre ile +4°C’lik  sıcaklıklarda saklanabilirler  Uzun süreli saklamalarda yapraklarda  sararma meydana geldiği için pazarlama özelliğini kaybederler   6  Verim Verim yeşillik olarak kullanılan diğer bitkilerdeki gibi demet olarak belirlenir  Genelde iki biçim yapılabildiği varsayılırsa m2  verimi 30-50 demet arasında değişir  Bir dekar alandan alınan 20-25 bin  demet ideal verim miktarıdır  Tere kökü ile bir seferde de hasat  edilebilir   7  Tohum üretimi Tohum üretimi için yapılacak olan üretimde dikkat edilmesi gereken en önemli konu bitki sıklığının azaltılması ve gübrelemenin dengeli yapılmasıdır  Tohum üretiminde dekara 1  5-2 ton yanmış çiftlik  gübresi önerilir  Ayrıca toprak yapısına göre ticari gübre takviyesi  yapılmalıdır  Tohum üretimi amacıyla yapılacak üretimde tohum ekimi en  geç Şubat ayı başlarında yapılır  Çimlenme ve bitki gelişim aşamasında  yapılan bakım işlerinden sonra bitkiler Mart-Nisan aylarında çiçek  saplarını oluştururlar ve mayıs ayında çiçeklenme başlar  Yabancı  tozlanmada böceklerin yardımı sağlanmalıdır  Her bir çiçek tozlanma ve  döllenmeden sonra birer yassı şekilli kapsül oluşturur ve her bir  kapsülde 2 adet tohum bulunur  Önce yeşil olan kapsüller daha sonra  saman rengine döner  Haziran ayı içerisinde meyveler ve tohumlar bitki  sapları ile birlikte hasat edilir ve gölge bir yerde kurumaya bırakılır  İyice kuruyan kapsüller harmanlanarak tohumlar ayrılır  Optimum  koşullarda yapılan bir tohum üretiminde terelerde tohum verimi 60-70  kg/da arasında değişir  Ayrıca diğer bir tohum üretim şeklinde ise normal üretimde kullanılan bitkiler biçildikten sonra gelişmeye ve tohumluğa bırakılarak diğer üretim şekillerinde olduğu gibi tohum elde edilebilir  Bu üretim şeklinde tohum verimi diğer yöntemlere  göre daha düşüktür   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  | Cevap : Turp Yetiştiriciliği (Raphanus Sativus) |  | 
|  01-31-2010 | #2 | 
| 
Şengül Şirin   |   Cevap : Turp Yetiştiriciliği (Raphanus Sativus)Toprak İsteği: pH nötr veya nötr’e yakın hafif bünyeli tınlı topraklarda iyi sonuç alınır  Turpların düzgün olması,tadın ve aromanın iyi  gelişmesi,çatlamaların olmaması için ağır ve killi topraklarda  yetiştiricilik yapılmaması gerekir  Fındık ve erkenci turplarda hafif  tınlı-kumlu topraklar,Bayır ve kestane turpları ise tınlı-killi  topraklarda iyi gelişir  Toprak hazırlığı ve gübreleme: Toprak ekimden önce çok iyi işlenip,yabancı otlardan temizlendikten sonra toprak 15-20 cm derinlikte sürülür  Toprağa ticari gübre serildikten sonra diskaro-freze çekilir  Erkenci çeşitlerde ticari gübrenin tamamı ekim öncesinde dekara 24 kg  N,10 kg TSP,18-20 kg P olacak şekilde ;geççi çeşitlerde ise azotun  yarısı tohum ekiminden önce diğer kalan kısmı ise su-çapa ile turp  oluşum döneminde verilir  Bu çeşitlerde 40kg N,12-15 kg TSP,30 kg K ve  25-30 kg kalsiyum verilir  Turp yetiştiriciliğinde çiftlik gübresi  turplarda çabuk koflaşma,odunlaşma, tat değişimi,bol yaprak oluşumu ve  turpların küçük kalmasına neden olduğu için kullanılmamalıdır  Dikim: Genellikle yetiştirme yerlerine doğrudan tohum ekimi yöntemiyle elle-mibzerle yapılır  Eğer tahta ve tavalarda yetiştiricilik  yapılacaksa tahta-tava boylarının 10-15 m ve eni ise 2m geçmeyecek  şekilde olmalıdır  Tohumlar fındık turplarında sıra arası 20 cm sıra  üzeri 8-10 cm olacak şekilde Bayır-kestane turplarında ise sıra arası  30-40 cm sıra üzeri 20 cm olacak şekilde ekilirler   Bakım İşleri: Yabancı ot mücadelesi için düzenli olarak çapalama yapılmalıdır  Tavalarda yetiştiricilikte salma, tahtalarda yağmurlama su  verilerek 3-5 kez sulanmalıdır  Hasat: Birkaç seferde hasat yapılır  Hasat olgunluğuna gelmiş turplar  koflaşmadan ve odunlaşmadan elle sökülerek ve kazık köklerin uç kısmı  kesilerek,5-10 lu demet yapılarak hasat edilir  Fındık turplarında  dekardan 1,5-2 ton,bayır ve kestane turplarında ise 6-7 ton verim  alınır   | 
|   | 
|  | 
|  |