Balıkesir Höşmerim Tatlısı Yediniz Mi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Balıkesir Höşmerim Tatlısı Yediniz Mi"Hoş mu erim" nasıl "Höşmerim oldu? Höşmerim Anadolu;nun birçok yerinde bilinen ve sevilen bir tatlı ;Hemen hemen her evin mutfağında bulunan basit malzemelerle yapmak mümkün ; Höşmerim; fazla malzeme gerektirmemesi, çabuk hazırlanabilmesi ve lezzeti nedeniyle anadolu mutfağında önemli bir yere sahip;Ayrıca bu tatlının tarihten gelen farklı bir özelliği daha var Öyküsünün Kurtuluş savaşı yıllarına dayanması![]() ![]() Rivayete göre İstiklal Savaşı'nın en çetin dönemleri sırasında Yunanlılarla savaşan Türk askerleri,Balıkesir Işıklar köyünde yaşlı bir ninenin evine konuk olurlar Düşmanlara karşı canını vermekten çekinmeyen askerleri gören nine oldukça duygulanır ve onları ağırlamak için seferber olur Ancak savaş zamanı olduğu için ikram edebileceği fazla birşeyi yoktur Dönemin zor şartları altında evde yiyeceği olmayan nine, elinde bulunan süt, yağ, un ve şekerle hemen oracıkta bir tatlı hazırlar Sonra da askerlere ikram eder Ninenin tatlıyı sunarken "Hoş mu erim" demesi zaman içinde değişir ve askerlerin o zaman çok beğendiği tatlı günümüze "höşmerim" olarak ulaşır Höşmerimin hikayesi böyle Efsanevi tatlının yapılışı ise şöyle: HÖŞMERİM ![]() Malzemeler: 1 kg lor peyniri1 kg toz şeker 5 yemek kaşığı un 3 ad köy yumurtası1 yemek kaşığı sıvı yağı 2 su bardağı su Hazırlanışı: Çatal ile ezilmiş lor peyniri, sıvı yağı koyduğumuz bir tavada hafif ateşte karıştırılarak eritilir Un ayrı bir kapta, hafif ateşte karıştırılarak kavrulur Üzerlerine yumurta sarıları ilave edilir![]() Lor peynirleri de bu karışıma ilave edilip hafif dağılıncaya kadar karıştırılır ![]() Üzerlerine şeker ve suda ilave edilip bir süre daha karıştırmaya devam edilir ![]() (Karıştırma işlemi 1-1 5 saat arası kadar vakit alabiliyor) ![]() Ateşten alındığında da 15 dk kapağı kapalı olarak bekletilir ![]() Afiyetle![]()
|
|
|
|