![]() |
Donma - Soğuk İsırığı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Donma - Soğuk İsırığıDonma Soğuk ısırığı vücut dokularının donmasıyla oluşan bir rahatsızlıktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dolaşım azaldıkça dokular donmaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() Soğuk ısırığından kaynaklanan asıl zarar endothelial hücrelerin zarar görmesidir ![]() ![]() ![]() Önlenmesi Soğuk ısırığı havanın donma noktasının altında olduğu her sıcaklıkta olabilir ama genelde hipotermiyle bağlantılı gelişir ![]() ![]() Bazı durumlarda soğuk ısırığı metallere ya da sıvı yakıtlara temasla da ortaya çıkabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Sigara içmek yüzey dolaşımını azaltır ve bu yüzden lokal donmalara katkıda bulunur ![]() ![]() Soğuk ısırığını yüzeysel ve derin olmak üzere ikiye ayırabiliriz ![]() Yüzeysel donuklarda yüz, burun, kulak, parmaklar gibi ufak dokular etkilenir ![]() ![]() ![]() ![]() Yüzeysel Donuk Belirtiler Semptomlar Beyazlaşmış dokular Önceleri acı hissedilir Üst dokular sert alt dokular daha yumuşak Daha sonra bölge soğuk ve hissizdir İlk yardım En etkin ilk müdahale donmuş organın sıcak bir vücutla temas ettirilerek ısıtılmasıdır ![]() ![]() ![]() Derin Donuklar Belirtiler Semptomlar Deri beyaz Donma sırasında acı Deri sert ve alttaki dokular da katı His yok Eklem hareketi yok ya da kısıtlı Eritme sırasında acı İlk yardım Dağda : - Erimiş bölümü eritmeyin - Etkilenmemiş dokuların donmasını önleyerek zararın artmasını engelleyin ![]() - Eğer doku erimişse tekrar donmasını ve baskı altında kalmasını önleyin - Kişiye bol sıvı verin - Hastayı en kısa zamanda hastaneye ulaştırın Donmuş bir doku eritildiğinde kişi tamamen işe yaramaz hale gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soğuk ısırığının yakın dönem tedavisinde cerrahinin yeri yoktur ![]() ![]() ![]() Cerrahi müdahale dokular tamamen ve kesinlikle öldükten sonra yapılmalıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Donma - Soğuk İsırığı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Donma - Soğuk İsırığıGenelde filmlerde esinti karla ovuşturmanın doğru olacağını bilirdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|