Fırıncı Böreği Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fırıncı Böreği TarifiFırıncı Böreği Tarifi 1 kilo temiz elenmiş has un 50 gram süzülmüş tereyağı 8 adet yumurta 15 gram tuz 1 fincan küllü su Bu harçla, kuvvetli ve yağı iyice yedirilerek yoğurulmuş hamurdan, el ayası büyüklüğünde katmerli ince yufkalar açmalı Hangi içten kullanılacaksa böreklerin, ortalarına koymalıdır Sonra, birkaç katmer tabakadan yapılmış her böreği dört köşesinden poğaça gibi katlamalıdır ve fırıncı tepsileriyle kızartıp, daima sıcak olarak servise sunmalıdır Umumî fırınlarda umumiyetle peynirli, soğanlı, kıymalı aynı hamurdan (burmalı) Rumeli börekleri de yapılır Not: Bu börekler, çarşı fırınlarına salmağa mahsus büyük saç tepsilerde kırk, elli adedi birden fırınlandığından "fırıncı böreği" denilir Bunun için, seri çalışır, kolları kuvvetli ve mahir ustalar lâzımdır Zira, açacakları hamurlar ne kadar ince olursa, o fırının şöhreti de yüce olur
|
|
|
|