Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
atış, hareketleri

Atış Hareketleri

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Atış Hareketleri

Şekildeki futbolcunun vurduğu top, hareketleri boyunca eğrisel yollar izlerler Topun ilk vuruş anında kazandığı hız yatayla belli bir açı yapacak şekildedir Bunun gibi yatayla açı yapacak şekilde ilk hızla atılan bir cismin hareketine eğik atış hareketi denir

Eğik atış hareketi yapan bir cisim, yatayda ve düşeyde olmak üzere iki boyutta yani bir düzlemde hareket eder Eğik atılan cisimler yatayda eşit zaman aralıklarında eşit yer değiştirmelere sahiptir Bu da cisimlerin yatayda sabit hızlı hareket ettiklerini gösterir Düşeyde ise aşağı yönlü ve sabit olan yer çekimi ivmesi g ile hareket ederler, ilk atıldıkları anda, atılma hızının düşey bileşeni maksimum değere sahiptir Yukarı yönlü olan düşey hız bileşeni yer çekiminin etkisiyle gittikçe azalır ve bir müddet sonra sıfır olur Bu anda cisim düşeyde çıkabileceği maksimum yüksekliğe çıkmıştır Bundan sonra cisim geri dönerek aşağı yönlü serbest düşme hareketi yapar ve düşey hız bileşeni g ivmesiyle giderek artar Atıldığı seviyeye geldiği andaki hızı, ilk atıldığı hızın düşey bileşeniyle aynı büyüklükte fakat zıt yöndedir

Eğik atış hareketi, düşeyde aşağıdan yukarıya düşey atış, yatayda ise sabit hızlı hareketin bileşik hareketidirO halde;
Yatayla q açısı yapacak şekilde Vo ilk hızıyla atılan bir cismin aslında şu iki hareketi birden yapmıştır

1 Yatayda: Vox=VoCosq hızıyla sabit hızlı hareket
2 Düşeyde : Voy=VoSinq ilk hızıyla aşağıdan yukarıya düşey atış hareketi

Her hangi bir andaki yer değiştirme,

şeklinde olur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com