![]() |
Süblimleşme Nedir, Süblimleşme Olayı Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süblimleşme Nedir, Süblimleşme Olayı HakkındaSüblimleşme Hakkında Bazı katı maddeler ısıtılınca sıvı hâle geçmeden doğrudan gaz hâle geçerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynama ve Yoğunlaşmaya Etki Eden Faktörler Yine erime ve donmada olduğu gibi kaynama ve yoğunlaşmaya etki eden faktörler vardır ![]() ![]() Hava basıncı artarsa ağzı açık kaptaki sıvının kaynaması zorlaşır ![]() ![]() ![]() Deniz düzeyinde 100 °C de kaynayan saf su Ankara’da 96 °C de Erzurum’da ise 94 °C de kaynar ![]() ![]() Düdüklü tencerede basıncın artmasıyla sıvının kaynama sıcaklığı artırılır dolayısıyla yemekler daha çabuk pişer ![]() Saf sıvı içine karıştırılan farklı maddeler sıvının saflığını bozar ![]() ![]() ![]() Suyun hal değişim grafiği: Bir parça buz ısıtıldığında önce sıcaklığı artar ![]() ![]() Isı enerjisi verilmeye devam edildiğinde suyun sıcaklığı artar ve 100 °C de kaynamaya başlar ![]() ![]() ![]() Buzun erime ısısı Le = 80 cal/g buharlaşma ısısı Lb = 540 cal/g dır ![]() ![]() ![]() Madde ısı hızı sabit olan ocakla ısıtılıyorsa ısı ekseni yerine zaman ekseni alınabilir ![]() |
![]() |
![]() |
|