Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alanları, asetilen, gazı, kullanım

Asetilen Gazı Ve Kullanım Alanları

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Asetilen Gazı Ve Kullanım Alanları

Asetilen Gazı ve Kullanım Alanları

Renksiz etere benzeyen hafif kokulu bir gazdır Çok koklanırsa baş ağrısı yapar fazlası etilen gibi bayıltır Turunçgiller ve muz asetilen ile daha çabuk sarartılabilir KN: -83 olan asetilen 1oC de 48 atm basınç altında sıvı hale dönüşür Sıvı asetilen teknikte kullanılmaz Genellikle asetondaki çözeltisi kullanılır Asetilen molekülü sıvı halde çok etkin ve dengesiz patlayıcıdır Bunun nedenle basınç altında tüplerde saklanması tehlikelidir patlayarak ayrışabilir 10-12 atm basınç altındaki çelik tüplerde asbeste emdirilmiş aseton tarafından çözülerek zararsızca kullanılabilir Bu koşullarda aseton kendi hacminin 300katı kadar asetilen çözer Yanma ısısı çok yüksek olduğundan kaynakçılıkta kullanılır Suda çok az çözünür Sönmemiş kireç elektrik fırınında kok ile ısıtılır Oluşan karpitin su ile tepkimesinden elde edilir

Asetilen, bir tür hidrokarbondur Üçlü bağ taşır ve formülü C2H2 şeklindedir Alkin sınıfının ilk üyesidir

Brethelot tarafından total sentez yöntemiyle elde edildi Daha sonra metandan ve karpitten de elde edildi Normal koşullar altında gazdır ve -83,5 °C'da sıvılaşır Suda ve asetonda çözünür Sodyum ile olan karışımı kolay patlar ve yüksek ısı çıkışı olur Narkotik özelliği vardır Tıpta Narsylen olarak adlandırılır Asit niteliği gösterdiğinden metallerle bileşik yapar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com