Prof. Dr. Sinsi
|
Tatli Yiyeceklerimize Kültürel Bir Bakis
Tatli Yiyeceklerimize Kültürel Bir Bakis
Tatlı yiyecekler değerli yiyecekler arasında yer alır "Tatlı yiyelim tatlı konuşalım", "Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır" gibi kültürümüzde yer alan sözlerden anlaşılacağı üzere tatlıların kültürümüzde önemli bir yeri vardır Bu kadar sevilen tatlıların bol ve çeşitli olduğunu görürüz Hamur tatlıları, meyve tatlıları, sütlü tatlıları, unlu tatlılar, tahıl, kuru bakla karışımı tatlılar başlıca grupları temsil eder Kuşkusuz bunlar yumurta, kuru meyve, yağ, pekmez ya da şekerle birlikte yapılır
Bu tatlılar, görünümüyle, tadıyla, kokusuyla zevk verir ve manevi bir doyum sağlar Konuklara sevilen bir tatlı ikramı, ev sahibinin değerini, konumunu artırır Yaz ve kış olmak üzere her mevsimde tatlı tüketilir Bol enerji ve kalori kaynağı olan aşırı tatlı tüketimi çeşitli sağlık sorunları doğurmaktadır
Ancak doktora gittiğimiz zaman durumun ciddiyetini anlıyoruz Bu konuda Gaziantep bir örnektir Çarşıya çıktığınızda adım başında baklavacı dükkanlarına rastlarsınız Hanımların kilolu, erkeklerin göbekli oluşunda aşırı baklavanın da rolü vardır
Tatlıların çeşitliliğinde kuşkusuz çeşitli kültürlerden etkilenmeler söz konusudur Örneğin unlu tatlılarımızın kökeni Orta Asyadır Anadoluya geldikten sonra tatlı çeşitleri de Anadoludaki kültürlerden etkilenmiştir Daha sonra Balkanlar da farklı bir yöre olarak etkilenilmiştir
Hamur Tatlıları
Hamur işi yiyeceklerin sevilmesi, tatlılara da yansıyarak çok çeşitli tatlılar üretilmiştir Bu tatlılar, tatlıya özgü biçimlendirildikten sonra, yağda ya da fırında kızartılır ve üstüne şerbet dökülerek yapılırlar Bunların çeşitleri, hamurun bileşimi, mayalı olup olmaması, yağın önceden hamura katılıp katılmaması ya da yağda kızartılması, yumurta katılıp katılmaması, kaynak, ceviz, fıstık ve benzeri eklemelerin bulunup bulunmaması gibi özellikler yönünden ayrılırlar Bazıları lokma tatlısı gibi yuvarlak, diğerleri kadayıf gibi tel tel olur Yassı kadayıf ya da ekmek kadayıfı, türü de vardır Hamurları önceden hafif ya da çok kurutulmuşlardır
Gaziantep ve Güneydoğu yöresinde çok tüketilen Künefe ise, sıcak olarak tüketilen bir tatlı türüdür Kültürümüzde tatlının yer almadığı bir öğeye rastlamak, mümkün değildir Öyle ki edebiyatımızda, geçiş törenlerinde, inançlarda, halk sağaltıcılığında, geleneklerde tatlının önemli rolü vardır Doğumda (Loğusa şerbeti), evlenmelerde (söz kesiminde, nişanda düğünde çeşitli tatlı ikramları ve armağanları), ölümde (helva, lokma ikramı) tatlısız olamayız
Bölgelere göre değişmekle birlikte birçokları tüm Anadoluda yaygındır Örneğin Pekmez, köylünün daha çok kış için hazırladığı ve sabahları kahvaltıda kullandığı bir tatlıdır Üzümün bol olduğu yerlerde pekmez kaynatma, geleneksel olarak Türk kadınının uğraşları arasındadır Lokum, Türk tatlısı olarak dünyaca tanınmıştır Baklava, kadayıf gibi hamur tatlıları, Türk tatlıları arasında baş sırada yer alır Baklavayı Bizans tatlısı olarak niteleyen görüşler bugün çürütülmüştür Örneğin Perry isimli araştırmacı çok tatlı ekmek ve hamur işlerinin göçebe Türklerin ta 11 yüzyıldan bu yana çok katlı hamur işleri yaptığını gösteren kanıtlar ortaya koyuyor
Baklavanın, fırında pişirilen ilk çok katlı hamur işi olduğu, fakat hamuru kağıt gibi ince açma işinin, Osmanlıların İstanbulu aldığı yüzyılın hemen sonrasında Topkapı Sarayının mutfağında geliştirilmiş olabileceği ileri sürülüyor Kabak tatlısı, helvalar (irmik-un) ve çeşitli şekerlemeler Anadolunun her tarafında yaygın tatlılardır
Törenlerdeki ilke, her zaman Tatlı başla, tatlı bitir biçimindedir Bu bağlamda insanlar söz kesimi ve nişanlanmalarda şerbetle işe başlamış, düğün yemekleri de en güzel tatlılarla bitirilmiştir Rüyalarımızda tatlı görürsek daima iyiye yorulur Örneğin bal görmek, nimet, şifa bulmak, ferahlıktır Tatlı görmek ve yemek, nimet, ferahlık ve sevinmektir Halk sağaltıcılığında tatlılara sık sık başvurulur Bayramlarda, kandillerde bol bol tatlı ikram edilir Sevdiğimiz bir kimseye, Çok tatlı bir insan deriz Ağız tadı deyimi iyilik simgesidir
Dünya ölçüsünde özgün ve ilginç tören tatlılarımızdan birisi de Aşuredir Bu kadar çeşitli üründen (yaklaşık 40 tür malzeme) yapılan bir tatlı, başka kültürlerde yoktur Kerbela yası, ülkemizde muharremin onuncu günü aşure töresiyle kutlanır Aşurenin doğuşunun ve oluşumunun halk arasında çeşitli söylenceleri vardır Bunlar şöyle sıralanabilir:Aşure, Adem Peygamberin günahından dolayı ettiği tövbesinin bugün kabul edilmesini kutlamak için yapılmıştır
İsmail Peygamberin Nemrut ateşinden kurtulduğu günün sevinciyle Babillilerin ellerinde ne varsa bir araya getirerek kaynattığı bir şükran tatlısıdır Yakup Peygamberin Yusuf oğluna bugün kavuştuğu bayrak gününü simgeleyen bir tatlıdır
İbrahim Peygamberin bugün doğduğu, Eyüp Peygamberin bugün şifaya kavuştuğu, İsa Peygamberin bugün göğe çekildiği söylenir Bir başka söylence de, Nuh'un gemisinin tufan bitip sular çekilince Cudi dağına oturduğu gün gemide kalan son yiyecek kırıntılarıyla kaynatılmıştır Nuhun isteği, gemide kalan çeşitli erzaktan tatlı bir çorba pişirilmesi imiş Tufandan kurtulanlar o günü kutlayarak bayram etmişler ve çorbadan yemişlerdir
Halife Alinin oğlu Hüseyinin ve dostlarının Kerbela'da şehit edilmesinden sonra pişirilen aştır Böylece Şiilerde bir yas simgesidir Zamanla aşure onun ve onunla birlikte Kerbelada ölenlerin ruhu için pişirilir Kurban bayramından sonra Anadoluda sevap kazanmak için hemen her evde aşure kaynatılıp komşulara, eşe, dosta dağıtılır Kurban kesenlerin aşure pişirmesi gerekir denir
İnsan yaşamının bitmesi sonucu (ölünün toprağa verildiği gece) helvası yapılıp eşe dosta yedirilir Helva, gittiği her evde ölen için hayır duaya neden olur Yedinci gün yapılan lokma tatlısı da ölümle ilgili yemek töreleri arasındadır Helva da tören yemeklerinin vazgeçilmez tatlısıdır Un helvası, irmik helvası gibi çeşitli türlerde yapılır
Doğumlarda, yeni ev alındığında, yeni iş kurulduğunda, askere gidildiğinde, gurbetten dönüldüğünde, hastalık atlatıldığında, yağmur duasında, helva ile kutlamalar yapılır Yani helva, burada bir ağız tadı işlevine sahiptir Zerde de düğün tatlısı olarak bilinir Türk kültüründe tatlı deyince, insanlar açısından olumlu, yaklaştırıcı, bütünleştirici bir işlev söz konusudur Bu yönüyle tatlıyı Türk kültüründe kuramsal olarak işlevselci bir yaklaşımla oturtabiliriz Tatlının temeli şekerdir
Şeker
Birçok dillerde sevgi, sevecenlik, mutluluk gibi olumlu duyguların çoğu şekerle bağlantılı olarak ifade edilir Örneğin Tatlım, Şekerim gibi Şeker, hemen hemen her kültürde beslenme ile keyif arasındaki bağlantıyı ifade eder
Şekerin Tarihçesi
Anadolu, Diyar-ı Rum diye anılırken Roma toprağı olarak tanınıyordu Romalılar şeker değil, balla uğraşıyorlardı Yemek tariflerinde balı kullanıyorlardı Helen etkisiyle de tatlıları çok seviyorlardı Örneğin eski Yunanlılar, kuru üzüm, kuru meyve ve bal ile ekmeklerini tatlandırıyorlardı
Bunlar bugünkü meyveli kek, ya da pasta niteliğinde idi Yunanlılar, Hindistanda İskenderin fethi ile şekerle tanıştılar Ortaçağ Avrupasında şekere Hint Tuzu denmesi, bunun bir kanıtı Çinliler de şekeri Hintlilerden öğrenmişlerdir Persler de şekeri Hintlilerden görmüşler
Hindistanda şeker kamışının keşfedilmesiyle arıların dışında bal veren bir kaynağa sahip olmuşlardı Sonradan Araplar, şekerin ticaretini yapmış, bir çok yerde de şeker rafinerileri kurmuşlar Araplarla savaşan Haçlılar, bu tatlı yiyeceği Avrupaya taşımışlar
Amerikanın keşfi ile şeker kamışı, orada yetiştirilmeye başlanmış, böylece şeker, bir zengin yiyeceği olmaktan çıkmıştır Çünkü, şeker kamışı üretimi yaygınlaşmış, şeker de herkesin tüketebileceği bir yiyecek durumuna gelmiştir
Şekerin Yararları
Şekerin pek çok yararları söz konusudur Bunlar;
a)Gerdek gecesi, güvey ile birlikte yemek için gelin, oğlan evine gelirken bir tepsi baklava getirir Burada, şekerin enerji verici özelliği akla gelmektedir
b)Tedavi edici özelliği var Kaygılı ruh durumlarında şekerin iyi geldiğini hekimler kaydeder Yani şeker, sakinleştirici bir göreve sahiptir Fazla alındığında insan gevşetici özelliği de vardır
c)Şeker, bazı insanlarda konsantrasyonu arttırmakta, insanı daha dikkatli yapmaktadır İlginin bir noktada odaklanmasını sağlamaktadır
|