![]() |
Helal Kazanç Ve İş Ahlakı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Helal Kazanç Ve İş AhlakıHelal rızık kazanmak, kazandığını helal yollarda harcamak ve ahiret yatırımı yapmak namaz gibi önemli bir farzdır ![]() Helal lokmayı talep etmek her Müslüman'a farzdır ![]() ![]() -Helal lokma kalbi olgunlaştırır ![]() -Haram lokma kalpte siyah bir leke yapar ve kalp gözü görmemeye başlar ![]() Batılı hak hakkı batıl görmeye başlar ![]() Efendimiz sav bir hadisi şerifinde şöyle buyurur: -?Yer yüzünde en güzel ameller 3'tür ; 1-) İlim talep etmektir 2-) Cihattır 3-) Helal kazançtır ![]() İlmi talep eden Allah ın sevgilisidir ![]() ![]() ![]() Bakara 275 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir hadisi şerifte Efendimiz sav: ?-Ümmetime öyle bir zaman gelecek ki, başındakiler zülüm ile yönetim yapacaklar, ulemaları tamahkar, kullar ibadetlerini riya içinde olacaklar, tüccarları faiz ile ticaret yapacaklar, kadınları dünya ziynetine düşkün olacaklar ![]() Allah' teala (c ![]() ![]() ![]() ![]() Ayette geçen batıldan maksat; Hırsızlık,yalancı şahitlik,hainlik,gasp,faiz,kumar gibi günahlardır ![]() Bir hadisi şerifte:"-Allah temizdir,temizden başkasını kabul etmez ![]() Kul çalışıp başkasına muhtaç olmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Efendimiz sav şöyle buyuruyor: - ?Veren el alan elden üstündür? Bu hadisle amel etmek lazım başkasına muhtaç olmamak için var gücümüzle çalışmalıyız ![]() ![]() ![]() Bir gün Hz ![]() ![]() Karınca: - "Benim rızkım bir buğday" Diye cevap verir ![]() ![]() ![]() Hz Süleyman (a ![]() - "Neden buğdayın diğer bölümünü yemedin" Karınca: - "Ben eskiden Allah a cc tevekkül ederdim ama şimdi sana tevekkül ettiğim için buğdayın bir diğer bölümünü gelecek seneye kaldırdım doğrusu kaygılandım belki rızkımı vermesin ![]() Efendimiz (s ![]() ![]() - ?Sadık tüccar kıyamet gününde, sıddık ve şehitler ile haşır edilecek? Nitekim cenabı hak da çalışıp kazananı sever ![]() ![]() ![]() ![]() - ?Allah çalışan mümini sever? En güzel iş, ticaret işidir nitekim efendimiz de bu işi yapmış ve bizlere tavsiye etmiştir ![]() - ?Ticaret yapın çünkü rızkın onda dokuzu ticarettedir? En temiz iş olduğunu büyükler de söylemişler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - ? Hiç kimse çalışmayıp oturmasın, sonra kalkıp Allah ım bana rızk ver deyip de kendini kandırmasın çünkü sizde biliyorsunuz ki gökten altın gümüş yağmıyor? İmam Ahmet ve diğerleri şöyle rivayet eder: -?Şu dört haslet sende varsa, dünyada elinden kaçırdığın hiçbir şey sana zarar vermez: 1-) Emaneti korumak, 2-) Doğru sözlü olmak, 3-) Güzel ahlak, 4-) Yediğini iffetiyle kazanmak? Elbeyhaki şöyle rivayet eder: - ?Kim, çalıntı bir malı bilebile satın alırsa onun ayıbına ve günahına ortak olur? ve başka bir hadisi şerifte tirmizi şöyle rivayet ediliyor: -?Kıyamet günü şu dört şeyden hesaba çekilmeden kulun ayakları kaymaz: 1-) Ömrünü nerede harcadığı, 2-) Gençliğini nerede tükettiği, 3-) Malını nereden kazanıp nerelere harcadığı, 4-) İlmi ile nasıl amel işlediği!? Malı nerelere harcamamız da çok önemlidir ![]() - "Helalı talep etmek her Müslümana farzdır? Sohbetimi bir menkıbe ile bitirmek istiyorum: Hz ![]() ![]() - "Sen ne yapıyorsun" o da; - "Efendim ben bir (abidim ) ibadet ediyorum ![]() - "Peki senin yemek ihtiyacını kim karşılıyor " o da cevaben; - "Benim bir kardeşim var ihtiyaçlarımı o karşılıyor, Hz ![]() ![]() - "Senin kardeşin senden daha fazla ibadet ediyor ![]() Allah bizlere helal lokmayı kazanan kimselerden eylesin ![]() ![]() ![]() Enver Bogatekin |
![]() |
![]() |
|