Fransız Usulü Tavuk Suyu Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransız Usulü Tavuk Suyu Tarifi1,5 -2 kg'lık 1 tavuğun (pişmiş yada çiğ) kemikleri ve sakatatı (karaciğeri dışında) 1 havuç (kazınıp, dilimlenmiş) 2 çorba kaşığı kereviz rendesi 1 soğan (kabuğu soyulup, 2 karanfil batırılmış) 1/2 limonun kabuğu 1 tatlı kaşığı tuz 10 tane-karabiber 7,5 su bardağı su Baharat torbası: 4 sap maydanoz 1 fiske kekik 1 defne yaprağı Tavuk kemiklerini ve sakatatını büyük bir tencereye koyup havuç, kereviz rendesi, soğan, baharat torbası, limon kabuğu, tuz, tane-karabiber ve suyu ekleyiniz Tencereyi harlı ateşe oturtup kaynatınız (Madeni bir kaşıkla yüzeye çıkan köpüğü alıp atınız ) Tencerenin kapağını hafifçe aralık kalacak biçimde kapatıp, ateşi kısarak tavuk suyunu ağır ateşte 2 saat pişiriniz Tencereyi ateşten alıp, suyu bir kaseye süzünüz (Süzgeçte kalan kemikleri, sebzeleri, baharat torbasını atınız; sakatatı bir başka yemekte kullanmak için saklayınız ) Tavuk suyu ılınınca kasenin üstünü büyük bir tabak yada alüminyum kağıtla örtüp, tavuk suyunu hemen kullanmayacaksanız buzdolabında bekletiniz (Kullanmadan önce suyun yüzünde biriken yağı alıp atınız ) Not: Birçok çorbanın ve sosun temelini oluşturan tavuk suyu, çeşitli yemeklerde kullanılır
|
|
|
|