10-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Müjde Ar'dan Aysel Sütlacı Ve Erikli Bonfile Tarifi
Müjde Ar'dan Aysel sütlacı ve erikli bonfile Tarifi
Her çocuk gibi benim de ilk öğretmenim annemdi Mutfağa dair ilk dersleri ondan almıştım Trabzon Lisesi'nde okumuş, bütün kurslara gitmişti Yemeği usulüne uygun yapmayı severdi Tereyağı mutfağının baş tacıydı Karnıyarığı dahi, Trabzon tereyağıyla yapardı Öyle çok çalışırdı ki yemek yapmaya vakti olmazdı, ama yaptığında da yemeğin hakkını verirdi Mesela, ona göre sütlacı pişirmenin ilk şartı, sabırdı Önce kısık ateşte pirinci kavururdu Sonra sütü katar, karıştırır, karıştırır, karıştırır  Pirinç kendini bırakana kadar, sabırla, itinayla, inatla karıştırırdı Helmelenince şekerini katar ve asla başka bir şey koymazdı Nişasta filan mümkün değil  Onun sütlacı katkı maddesizdi; süt, pirinç ve şekerden mamul  Kıvamı da belliydi Kâseye kaşığı sapladın mı, içinde dimdik duracak Öyle sulu, ağdalı sütlaçları hiç sevmezdi
O zamanlar evlerde fırın filan olmadığından fırın sütlaç nedir, bilmezdik de  Bir de favası meşhurdu Bereketli olsun diye, koca bir tencere fava yapardı, yatıp kalkıp, dört gün üst üste fava yerdik En çok yaptığı yemeklerden biri de, pirinçli mercimek yemeği idi Bir su bardağı mercimeği bir gün önce ıslatır, ertesi gün bir taşım kaynatır, üstünde biriken köpüklü suyunu alır atardı Soğanı tereyağında soteler; bir tatlı kaşığı salça, tuz, karabiber ve yarım su bardağı pirinç koyar, haşlanmış mercimeği de eklerdi, işte size Aysel usulü ekonomik, lezzetli ve bereketli bir yemek  Annem baharatı sevmezdi hiç, yemeğin tadını bozar derdi Ama, benim mutfağım farklı Çin pilavım, erikli bonfile yemeğim meşhurdur Biliyorsunuz, Osmanlı, yemeklerde erik ve kayısıyı bolca kuUanırmış Ben, Osmanlı mutfağına meraklıyım Bu nedenle size kendi mutfağımdan, erikli bonfile yemeğinin tarifini vermek istiyorum:

Bonfile İçin Malzemeler:
* Bonfile (kişi sayısına göre her biri 150 gr olmalı)
* Etimek (bonfile sayısı kadar)
* 500 gr kuru erik
* U iri kuru soğan
* 1 tatlı kaşığı çiçek yağı
* 1 tatlı kaşığı tereyağı
* Karabiber, tuz
Yapılışı:
Bir gece önceden erikler ıslatılır Ertesi gün komposto yapar gibi suyunu çekinceye kadar pişirilir Soğanlar piyaz yapar gibi doğranır, teflon tavada suyla karamelize edilir
Bonfileler mikrodalgada en hafif ayarda, suyunu salıncaya kadar tutulur ve çıkarılır Suyu süzülerek ayrı bir yere alınır Bonfileler ızgarada ya da teflon tavada pişirilir
Eriğin içine 1 tatlı kaşığı tereyağı koyulur Karamelize edilmiş soğanın içine, 1 tatlı kaşığı çiçek yağı ve karabiber ilave edilerek karıştırılır Derken erik hazır, et hazır, soğan hazırlanmış olur Diğer taraftan etimekler ayırdığımız et suyuna (et suyu sıcak olacak) batın lir Arkalı önlü ıslatılır, sıcak tabağa konur Etimeğin üzerine sıcak bonfile, bonfilenin üzerine de yine sıcak karamelize soğan koyulur, üzeri tane karabiberle süslenir Al sana lezzetli bir yemek Afiyet olsun  
* Etimekleri ıslattığınız et suyu az gelirse, etsu tabletten destek alabilirsiniz
|
|
|