![]() |
Deneme,Deneme Nedir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Deneme,Deneme NedirDeneme,Deneme nedir Deneme Bir insanın herhangi bir konuda içini dökmek, paylaşmak amaçlı kesin hükümlere varmadan samimi bir üslupla yazdığı yazılara deneme denir ![]() Deneme tür ve üslup olarak pek çok türe yaklaşır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu türün en büyük ustası Montaigne kitabının önsözünde özetle şöyle demektedir: “Eğer mümkün olsaydı karşınıza anadan doğma çıkardım ![]() ![]() ![]() ![]() Deneme, Avrupa edebiyatında Fransız Montaigne ile başladı ![]() ![]() ![]() ![]() Eskiden denemeye verilen “muhasebe” ismi, onun konusu hakkında bir ipucu vermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Denemeye özgü bir konu türü yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Denemenin belirleyici özellikleri nelerdir? • Makale gibi düşünsel plânla yazılır ![]() ![]() • Yazar anlattıklarını kanıtlamak zorunda değildir ![]() ![]() • Günübirlik yazılardır, en beğenileni bile birkaç gün sonra unutulur ![]() Serbest düşüncenin ifade alanı ve nesrin bir türü olarak deneme, yazarın gözlemlediği ya da yaşadığı olay, olgu, durum ve izlediği objelerle ya da herhangi bir kavramla ilgili izlenimlerinin herhangi bir plâna bağlı kalmayarak, ****ller getirip kanıtlama yoluna gerek duymadan ve kesin hükümler vermeden, tamamen kişisel görüşüyle serbestçe yazıya döktüğü birkaç sayfayı geçmeyen kısa metinlere denir ![]() Deneme, derin düşünceden çok, kişinin kendi dışındaki nesnelerle herhangi bir konuda gerçek ya da hayalî olarak girdiği diyaloğun ürünüdür ![]() Deneme yazarı, olay, olgu, durum ve eşyalarda sıradan insanların eskilerin ifadesiyle ülfet ve ünsiyet perdesiyle göremediği, farkına varamadığı ayrıntıları, dikkat etmediği hususları, incelikleri, güzellikleri, harikaları, olağanın altında yatan olağanüstülükleri görebilen, hissedebilen, düşüncesiyle ve deneyimleriyle onları okuyucular için ilginç görülebilecek şekilde yazıya dökebilen insandır ![]() ![]() Deneme dilinde çeşitli bilim, felsefe ve sanat dallarına ait terimlere yer vermekten ziyade, halk çoğunluğunun ortak günlük konuşma dilinin düşünce diline dönüştürülmesi çabası hâkimdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Felsefî metinlerde filozof, yazısında kendince sistemini kurduğu felsefî bir anlayışa, sistematik felsefî bir dünya görüşüne bağlı olarak düşüncelerini ortaya koyar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Klâsik Türk edebiyatındaki münşeât mecmualarındaki yazılar ve Kâtip Çelebi (16091657) gibi yazarlar bir tarafa bırakılırsa, modern anlamda deneme türü, Türk edebiyatında asıl olarak gazete ile birlikte ortaya çıkmaya başlamıştır ![]() ![]() ![]() Türk edebiyatında deneme türünde pek çok ürün verilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk edebiyatında ilk deneme kitapları arasında Ahmet Haşim’in Bize Göre (1928), Gurebahanei Laklakan (1928); Ahmet Rasim’in pek çok yazısı; Mahmut Sadık’ın Takvimden Yapraklar (1912); Refik Halit Karay’ın Bir Avuç Saçma (1939), Bir İçim Su (1931), İlk Adım (1941), Üç Nesil Üç Hayat (1943), Makyajlı Kadın (1943), Tanrıya Şikâyet (1944); Falih Rıfkı Atay’ın Eski Saat (1933), Niçin Kurtulmak (1953), Çile (1955), İnanç (1965), Pazar Konuşmaları (1966), Kurtuluş (1966), Bayrak (1970) gibi kitaplarını saymak mümkündür ![]() Türk edebiyatında deneme türü, genellikle şair, romancı ya da hikâyeci kimliği öne çıkan sanatçılar tarafından ortaya konan ürünlerden oluşmaktadır ![]() ![]() ![]() Aşağıdaki örnek, çağdaş bir deneme yazarımız olan Vedat Günyol’un bir denemesidir ![]() Deneme Örneği: YALNIZLIK-Montaigne Yalnız yaşamanın bir tek amacı vardır sanıyorum; o da daha başıboş, daha rahat yaşamak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ratio et prudentia curas,Non locus effusi late maris arbiter, aufert ![]() Dertlerimizi avutan akıl ve hikmettir,O engin denizlerin ötesindeki yerler değil Ülke değiştirmekle kıskançlık, cimrilik, kararsızlık, korku, tutku bizi bırakmaz ![]() Et post equitem sade atra cura ![]() ![]() Onlar manastırlarda, medreselerde bile peşimizi bırakmazlar ![]() Haeret lateri letalis arundo ![]() **dürücü yara bağrımızda kalır ![]() Sokrates’e birisi için, seyahat onu hiç değiştirmedi, demişler ![]() ![]() Quid terras alio calentes Sole mutamus? patria quis exul Se quoque fugit? (Horatius) Niçin başka güneş başka toprak ararsın? Yurdundan kaçmakla kendinden kaçar mısın? İnsan önce içindeki sıkıntıyı dağıtmazsa yer değiştirmek daha fazla bunaltır onu: Nasıl ki yerine oturmuş yükler daha az engel olur geminin gidişine ![]() ![]() ![]() ![]() Rupi jam vincula dicas; Nam luctata canis nodum arripit; attemen illi, Cum fugit, a collo trahitur pars longa catenae ![]() Kırdım diyorsun zincirlerini; Evet, köpek de çeker koparır zincirini, Kaçar o da, ama halkaları boynunda taşıyarak Zincirlerimizi götürürüz kendimizle birlikte; tam bir özgürlük değildir kavuştuğumuz; döner döner bakarız bırakıp gittiğimize; onunla dolu kalır düşlerimiz ![]() Nisi purgatum est pectus, quae prelia nobis Atque pericula tonc ingratis insinuandum? Quantae conscindunt hominem cuppedinis acres Sollicitum curae, quantique perinde timores? Quidve superbia spurcita, ac petulantia, quantas Efficiunt clades? Quid luxus desidiesque? (Lucretius) İçi arınmamışsa, neler bekler insanı, Kendi kendisiyle ne savaşlar eder boşuna! Tutkuları içinde ne kemirici kaygılar ![]() Ne korkular içinde kıvranır insan! Ne çöküntüler yapar bizde gurur, şehvet, Öfke, gevşeklik ve tembellik! Kötülüğümüz içimizde bizim; içimizse kurtulamıyor kendi kendisinden ![]() In culpa est animus qui se non efiugit unquam ![]() Ruhun derdi içinde ve kaçamaz kendi kendinden ![]() İnsanın, olanak varsa karısı, çocuğu, parası ve hele sağlığı olmalı, ama mutluluğunu yalnız bunlara bağlamamalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() In solis sis tibi turba locis (Tibulhıs) Issız yerlerde kendin için bir evren ol Erdem, der Antishenes, kendi kendisiyle yetinir; ne kurallara baş vurur, ne laflara, ne gösterişlere ![]() Yapmaya alıştırıldığımız işlerden binde biri bile kendimizle doğrudan doğruya ilgili değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vah! quemquamne hominem in animum instituere, aut Parare, quod sit charius quam ipse est sibi? (Terentius) Vah, vah! Nasıl olur da insan bir şeyi Kendinden daha çok sevmeye kalkar? |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|