![]() |
Sağlık Yöneticisi Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sağlık Yöneticisi MesleğiSAĞLIK YÖNETİCİSİ TANIM Hastanedeki çalışmaların düzenlenmesinden ve yürütülmesinden, bölümlere gerekli personel, araç ve gerecin sağlanmasından, bütçenin hazırlanmasından ve hasta bakım hizmet ücretlerinin saptanmasından sorumlu kişidir ![]() GÖREVLER - Kurumun en verimli şekilde çalışmasını sağlamak üzere her türlü ihtiyaçları zamanında saptar ve sağlanması için gerekli önlemleri alır, - Malların satın alınması, depolanması, ambar ve depodan çıkışlarını yakından izler ve gereği gibi yapılmasını sağlar, - Günlük yiyecek tabelalarını kontrol eder, buna göre ambardan çıkacak veya dışardan gelecek gıda maddelerinin zamanında mutfağa teslimini sağlar, - Tıbbi cihazların, eşyaların ve binanın onarımı gibi işlerin ilgililerce zamanında yapılmasını sağlar, - İdari birimlerin görevlerini düzenli ve verimli bir şekilde yapmalarını sağlar, genel idare hizmetlerinde çalışan kendisine bağlı personelin mevcut kanun tüzük ve yönetmelikler uyarınca görev, yetki ve sorumluluklarını belirler, - Kurumda gerekli güvenlik önlemlerini alır ![]() - Kurumun, periyodik istatistik, poliklinik ve laboratuar çalışma cetvellerini vaktinde, doğru ve eksiksiz olarak düzenleterek ilgili yerlere gönderir, - Bulaşıcı hastalık teşhisi konulan olayları ve bunlardan ölenleri kurumun bulunduğu yerin sağlık amirine günü gününe ve ayrıntılı şekilde haber verir, - Hastanenin halen ve gelecekteki yatak gereksinmesinin saptanması için gerekli çalışmaları yapar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Bilgisayar, - Hesap makinesi, - Kağıt, kalem vb ![]() - Kanun, tüzük ve yönetmelikler ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER - Sağlık Yöneticisi olmak isteyenlerin; - Normalin üzerinde sözel yeteneğe sahip, - Sosyal bilimlere özellikle ekonomiye ilgili, - Başkalarını etkileyebilme ve yönlendirebilme gücüne sahip, - Başkaları ile iyi iletişim kurabilen, - İleri görüşlü, yeniliklere açık, Büro işlerinden hoşlanan, - Dikkatli, sorumlu, kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Sağlık yöneticileri özel veya resmi hastanelerin büro kısmında görev yaparlar ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Sağlık yöneticiliği ülkemizde son yıllarda bir meslek olarak tanınmaya başlamıştır ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksek Okulunda verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Sağlık Yönetimi Programında mesleğin eğitimini görmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli Eşit Ağırlıklı (EA-2) puan almak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ - Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır ![]() - Eğitim süresince öğrencilere; genel kültür dersleri yanında, Genel İşletme, Hastane İdaresi ve Organizasyonu, Yönetim Bilimi, Sağlık Hizmetleri Yönetimi, Davranış Bilimleri, Halkla İlişkiler, Muhasebe-Maliyet Muhasebesi, Hastane Maliyet Muhasebesi, Hukuk-Hukuka Giriş, İdare Hukuku, İşletme Hukuku, Sağlık Hukuku, Ekonomi-Makro Ekonomi, Mikro Ekonomi, Sağlık Ekonomisi, Beslenme, Biyoistatistik ![]() ![]() ![]() - Ayrıca, öğrenciler yönetim, insan ilişkileri, personel işlemleri, maliyet işlemleri gibi çok çeşitli konularda eğitim almaktadırlar ![]() - Öğrencilerin sağlık kuruluşlarında, özellikle hastanelerde 4 ay süreyle staj yapma zorunluluğu vardır ![]() MESLEKTE İLERLEME - Lisans eğitiminden sonra alanlarında mastır (yüksek lisans) ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilirler, yüksek öğretim kurumlarında araştırma görevlisi, doçent, profesör gibi unvanlarla öğretim üyesi olarak görev yapabilirler - Mesleki eğitimi tamamladıktan sonra sağlık kuruluşlarının yönetim birimlerinde uzman eleman olarak çalışmaya başlanır ![]() ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Eğitim süresince her hangi bir kazanç yoktur ![]() ![]() - Sağlık kuruluşlarının idari birimlerinde çalışan, yeni mezun elemanlar, asgari ücretin 2 katı kadar aylık ücret almaktadır ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|