|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilimsel, faydaları, ispatlandı, isırgan, olarak, otunun |
![]() |
İsırgan Otunun Faydaları Bilimsel Olarak İspatlandı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İsırgan Otunun Faydaları Bilimsel Olarak İspatlandıIsırgan otunun faydaları bilimsel olarak ispatlandı ISIRGAN OTUNUN AĞRI KESİCİ ÖZELLİĞİ FAZLA BİLİNMİYOR ![]() Gülçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ısırgan otunun çeşitli faydalarının olduğunu ancak bunların çoğunun bilimsel olarak ispatlanıp, bir yerde toplanmadığını dile getirdi ![]() Isırgan otu üzerine Türkiye’de yapılan çalışmaların, çok ses getirmesine rağmen bunların bir veriye dönüştürülemediğini, hep kağıt üzerinde kaldığını savunan Gülçin, ”Ben de doktora tezimde tüm bu çalışmaların derlenmesiyle birlikte ısırgan otu üzerine bilimsel bir çalışma yaptım ![]() ![]() Çalışmalarında, ısırgan otunun antioksidan aktivite, anti-mikrobiyal aktivite, radikal giderme, ülser giderici (anti-ülser) ve ağrı kesici aktiviteler üzerinde durduklarını anlatan Gülçin, daha sonra geniş kapsamlı bir çalışma yaptıklarını ve bu çalışmayı gerçekleştirirken farmakologların deneyimlerinden de yararlandıklarını vurguladı ![]() Isırgan otunun mükemmel, sağlık açısından önemli bir bitkiolduğunu ifade eden Gülçin, ısırgan otunun Anadolu kültüründe de bol miktarda kullanıldığını belirtti ![]() -”ÇOK DİRENÇLİ MİKROPLARIN BİLE YAYILMASINI ENGELLİYOR”- Isırgan otunun çok dirençli mikropların bile yayılmasını engellediğini ileri süren Gülçin, şunları kaydetti: ”Sağlık açısından bu kadar faydalı olan ısırgan otunun, bir avantajı da Anadolu topraklarında bol miktarda bulunmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gülçin, ”Stafilokok ailesi çok dirençli bir mikrobiyal ailedir ![]() ![]() ![]() -”ISIRGAN OTUNUN AĞRI KESİCİ ÖZELLİĞİ FAZLA BİLİNMİYOR” Yaptığı çalışmada, ısırgan otunun ağrı kesici özelliğini ortaya koyan Gülçin, ”Çalışmamızda, ısırgan otunun ağrı kesici özelliği olduğunu kanıtladık ![]() ![]() ![]() Isırgan otu deyince halkın aklına ısırma özelliğinin , geldiğini dile getiren Gülçin, ”Isırgan otunun ısırma özelliğinin karınca asidinden kaynaklandığı söyleniyordu ![]() ![]() ![]() Ülkemizde çok yaygın olan ısırgan otunun Anadolu’da 3 çeşidinin bulunduğunu anlatan Gülçin, özellikle Urtica dioica türünün bahçelerde, duvar kenarlarında bol miktarda bulunduğunu belirterek, bu türün tüketilmesini önerdi ![]() Isırgan otunun dişi ve erkeğinin de ayrı bitkiler olduğunu kaydeden Doç ![]() ![]() ”Özellikle bahar aylarında çıkan ısırgan otunun çok daha şifalıolduğunu söyleyebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -”YARALARI İYİLEŞTİRMEK İÇİN…”- ”Kullanmamız gereken ısırgan otunu diğerlerinden ayırt etmek için elimizi vurduğumuzda acı hissettiğimiz ısırgan otu, bizim aradığımız ısırgan otudur” diyen Gülçin, ısırgan otunun çok sayıda hastalığa iyi geldiğini belirterek, şöyle devam etti: ”Yaptığımız çalışmada, ısırgan otunun ülseri önlediğini, yaraları iyileştirdiğini, çok dirençli mikroorganizmaları bile yayılmasını önlediğini ve ağrı kesici özelliği olduğunu bilimsel olarak kanıtladık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir araştırmacı olarak, ısırgan otunun faydalarını bilimsel olarak ispatlayabilmek için çalışmasını 5 yıl boyunca sürdürdüğünü anlatan Gülçin, Anadolu’da bol miktarda bulunan ısırgan otunun, hazır çaylar yerine, taze olarak toplandıktan sonra gölgede kurutularak ya da taze olarak kullanılmasının daha sağlıklı olduğunu vurguladı ![]() Isırgan otunun ülkemizde bol miktarda bulunduğunu, aktarlarda da çok ucuza satıldığını anlatan Gülçin, yıl boyunca günlük azar azar tüketilmesini önerdi ![]() Isırganın ilaç sektöründe yaygın olarak kullanıldığını ifade eden Gülçin, ”Tıpta haplaştırılmış bileşenlerin kullanılması yaygındır ![]() ![]() ![]() Doç ![]() ![]() ![]() -ÇALIŞMASI İKİ DERGİDE YAYIMLANDI- Isırgan üzerine yaptığı doktora tezini 5 yılda, tamamlandığı ifade eden Gülçin, ”Isırgan üzerine yaptığım çalışmam, endemik ve halk arasında kullanılan bitkilerle ilgili bilimsel çalışmaların yayımlandığı ‘Journal Of Etnopharmacology’ dergisinde, yine çalışmamın ikinci ayağı olan enzimile ilgili kısmı ise ”Journal Of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry’ dergisinde yayımlandı” diye konuştu |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|