|  | Peynir çeşitleri |  | 
|  10-09-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Peynir çeşitleriPeynir çeşitleri Türkiye'de birçok peynir çeşidi vardır, ama en çok üretilenler sırasıyla beyazpeynir, kaşarpeyniri ve tulumpeyniridir  Beyazpeynir yapmak için genellikle koyun sütü kullanır  70°C'ye kadar ısıtılan süt soğuduktan sonra mayalanır  1,5 saat sonra oluşan teleme, bezlere sarılarak özel kasalarda süzülmeye bırakılır  3-4 saat kadar sonra alınan büyük kalıplar 2 saat süreyle tuzlu suya yatırılır  Sonra küçük kalıplara bölünür ve tuzlu su dolu tenekelere yerleştirilir  Lehimlenen tenekeler 45 gün süreyle buzhanelerde bekletilir, sonra piyasaya sürülür  Dünyaca ünlü Fransız peynirlerinin pek çoğu yumuşak ve olgunlaştırılmış peynirlerdir  Bu peynirler, başka birçok peynir çeşidi gibi preslenmez ve yapımı sırasında küf mantarları eklenir  Sıcaklığı ve nemi duyarlı bir biçimde ayarlanmış olgunlaştırma odalarına bırakılır  Sütün kesilmesi için  kullanılan bakterilerin ve küfün etkisiyle peynirin yapısı ve tadı değişir  Bazen bu işlem sırasında, çoğu Fransız peynirine özel ağır kokusunu veren gazlar  oluşur  İnek sütünden yapılan yumuşak kamamber peyniri ilk kez Normandiya'da aynı adı taşıyan köyde yapılmıştır  Bu peyniri ilk kez üreten Madam Harel'in heykeli köye dikilmiştir  Brie peyniri yağlı, çok ince bir disk biçimindedir  Pont-l'Eveque ise kare biçiminde, çok güzel kokulu bir peynirdir  Chevre adlı keçi peyniri genellikle küçük yuvarlak parçalar halinde yapılır  Rokfor peyniri Güney Fransa'da Roquefort çevresinde, koyun sütünden yapılan nefis mavi bir peynirdir  Yapımında kullanılan penicillium küfü bu peynirin içindeki mavi damarları oluşturur  Rokfor peynirinin eşsiz tadı, bölgedeki doğal kireçtaşı mağaralarında bekletilerek olgunlaştırılmasından kaynaklanır  Pişirilmiş peynirler olarak bilinen gravyer ve İsviçre peyniri İsviçre'den gelir  İsviçre peyniri yapmak için süt kesmiği küçük parçalar halinde preslenmeden önce yaklaşık 52°C'ye kadar ısıtılır  Sonra, 6-8 gün süreyle 22°C-27°C arası sıcaklıkta bekletilirken ortaya çıkan karbon dioksit, peynirde delikler oluşturur  Parmesan peyniri, adını İtalya'nın kuzeyindeki Parma'dan almıştır  Oldukça sert olan bu inek peyniri 2-3 yıl bekletilerek olgun hale getirilir  Genellikle yemeklerde kullanılır  Gorgonzola, sevilen bir İtalyan mavi peyniridir  Kırmızı kabuklu yuvarlak bir peynir olan Edam ve tekerlek biçimli beyaz bir peynir olan Gouda ünlü Hollanda peynirleridir  Bazı peynirlere çeşitli bitki ve baharatla çeşni verilir  Tomme au Raisin'in siyah kabuğu, kurutulmuş üzüm kabuklarıyla yapılır  Boursin, sarmısak ve başka çeşni verici bitkiler içeren bir Fransız peyniridir  Fransız krem peynirleri de çok ünlüdür  Yunanlılar'ın beyazpeyniri feta koyun sütünden, İtalyan peyniri mozzarella ise manda sütünden yapılır  İngiltere, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada'da en çok kullanılan çedar peyniri ilk kez İngiltere'nin Somerset bölgesinde, Cheddar'daki çiftliklerde yapılmıştır  Çedar peyniri yapmak için, bir gece bekletilen akşam sütü sabah sütüyle karıştırılır ve peynir mayası eklenerek kesilmesi sağlanır  Sonra süt kesmiği 36°C-39°C sıcaklığa kadar ağır ağır ısıtılır  Bu sıcaklıkta 20-30 dakika bekletildikten sonra içinde kalmış olan peyniraltı suyunun tümüyle ayrılması için üç değişik işlem uygulanır ve 50 ölçü kesmiğe 1 ölçü tuz eklenerek preslenir  Presleme işlemi üç gün boyunca özel bir peynir presiyle ve giderek artan bir kuvvet uygulanarak yapılır  Sonra 60°C sıcaklıktaki suyun içinde bir dakika bekletilen peynirin dış yüzeyinde ince bir kabuk oluşur  Bu kabuk saf domuz yağıyla yağlanır ve biçimini koruması için bir pamuklu kumaşa sarılır  Daha sonra kuru ve iyi havalandırılmış bir odada üç ile dokuz ay arasında bekletilir  Üç ay sonra, peynirdeki tereyağının peynirin her yerine eşit biçimde dağılmasını sağlamak amacıyla peynir sık sık ters çevrilir  Günümüzde üretilen peynirin büyük bölümü birçok çiftlikten gelen sütten yapılır ve fabrikalarda üretilir  Üretim süreci büyük ölçüde makinelerle gerçekleştirilir; yapılan peynir nem ve sıcaklığı denetlenen depolarda bekletilir   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |