![]() |
Baharatlar-Yemek Tarifleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Baharatlar-Yemek TarifleriBaharatlar Baharatların insanlık tarihinde önemli bir yere sahip olduğu adına bir yolun olmasından bellidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğru sindirimin ana kurallarından biri belli başlı gıdaları birbiriyle karıştırmamak ve gıdaları doğru pişirmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Baharatların özel tat ve koku vermesini sağlayan uçucu yağları olduğundan açıkta tutuldukları zaman bu maddelerden kayba uğrarlar ![]() ![]() ![]() ![]() Baharatlar da bitkiler gibi dozundan fazla ve bilinçsizce kullanılmamalıdır ![]() ![]() ![]() Faydalı Kısımlarına Göre Baharatlar Kök: Zencefil, kara veya kırmızı turp Gövde: Tarçın Yaprak: Nane, kekik, merzengüş, maydanoz, defne Soğan yapısında olanlar: Mutfak soğanı, sarımsak Çiçek: Karanfil Meyve: Kimyon, anason, karabiber, kırmızı biber, vanilya Tohum: Hardal, küçük Hindistan cevizi Tat ve Kokularına Göre Baharatlar 1- Hoş Kokulular: Nane, kekik, maydanoz, tarçın, karanfil, vanilya, biberiye 2- Acılar: Tere, hardal, sarımsak, soğan 3- Kokulu Acılar: Karabiber, kırmızıbiber, zencefil 4- Ekşiler: Sumak, limon, sirke Baharatların yemek pişirmede kısaca kullanımı şöyledir: Hint Tıbbı Ayurveda, gıdaları tam anlamıyla sindirebilmek amacıyla baharatları sıklıkla yemek tariflerinde kullanır ![]() ![]() ![]() Karabiber ve zencefil sindirim gücünü arttırırken, kimyon ve kişniş gaz oluşumuna engel olur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|