![]() |
Selimiye Camiinin Yapılışı |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Selimiye Camiinin YapılışıBir gece 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Ya Selim! Allah ile ahd-i misak etmiş idin ki (eğer kıbrıs adası fatihi olursam, gaza malından bir cami yaptırayım) şimdi Cenab-ı Bari sana kıbrıs adasının yediyüz yütmiş mil arzında, yüz yetmiş pâre kale ihsan etti ![]() Tiz kıbrıstaki magosa kalesinden alınan ganimetleri, tedbirli vezirin Lala Mustafa paşadan isteyip benim himeyemde olan İslam duvarı Edirne de bir cami yapıp sancağım dibine gel!' Hemen Selim han uykudan uyanıp: -Tiz veziri çağırın, dedi ![]() -Tiz lala, sende olan kıbrıs ganimetleri malından bana mal verip canın halas eyle! der ![]() -Sadaktü ya Rasulallah! Selim han: -Neden Saddaktü ya Rasulallah dedin, dedikte vezir der ki: -Padişahım, akşam Cenabu Rasuli Kibriyayı rüyada gördüm ![]() ![]() İşte Padişahım, gaza malından on bir bin kese kuruş topladım ve baban Süleyman han asrında üç bin kese hasıl ettim ![]() ![]() Ayrıca Padişahıma kıbrıs gazasından üç bin kese venedik altını hediye getirdim ![]() ![]() Vezir hazineleri Padişaha teslim edip H ![]() ![]() Yine Peygamber EfendimizS ![]() ![]() ![]() 'Camii şu kavak meydanına bina eyle' diye caminin temelini ve kıblesini bizzat Hazreti Risaletpenah işaret ettiğinden Edirne şehrinde Selim han camii mihrabından dürüst ve eski camiden rast kıbleğah yoktur ![]() Temel atma merasiminde nice yüz bin adam toplanıp bismillah, dua ve sena ile üç bin adet kurbanı temel yerinde hazır edip uğurlu saat girince tekbirlerle bütün kurbanları boğazlayıp temeline başlamıştır ![]() Evliya Çelebi *** Mimar Sinanın kaleminden Selimiye camii "Bütün dünya halkının "Olabilirlik ölçülerinin dışındadır ![]() ![]() ![]() ![]() "Benzerini yapmak mümkün olsa yaparlardı ![]() ![]() ![]() -"Caminin dört minaresini, kubbenin dört tarafına oturttum ![]() ![]() ![]() ![]() Edirne'de benim camiimden evvel en büyük cami Üç Şerefeli idi ![]() ![]() ![]()
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|