|  | Salataların Servis Yöntemleri |  | 
|  10-11-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Salataların Servis YöntemleriSALATALARIN SERVİS YÖNTEMİ Sofrada salatalar cinslerine göre ya yemek tabağının bir kenarına ya da servis tabaklarının sol taraflarına oturtulmuş küçük salata tabaklarına alınarak servis yapılırlar  Örneğin; tas kebabı gulaş kapama ve benzeri gibi suluca yemeklerin yanlarında pancar yeşil salata gibi sirke ya da limon suyu ile yenildiği zaman lezzet veren salatalar verildiğinde her iki salçanın karışmasıyla yemeğin lezzetini bozacağından bunları ayrı tabaklara alarak servis yapmakhğımız veya yaptırmaklığımız gerekir  Doğrusu lezzetli yemek yemesini veya yedirmesini bilen kimseler salatalarını yemek tabaklarına almıyacaklan gibi konuklarına da aynı tabaktan ikram etmeyecekleri kanısındayız  Sofrada salataları hiçbir zaman bıçakla kesmek doğru değildir  Burada çatal bıçağın yerini almaktadır  Not: Leke yapması dolayısiyle büyük ziyafetlerde pancar salatası vermek doğru değildir  SALATA VE SOSLARININ HAZIRLANIŞI SERVİSİ a ? Yaprak salata; Sos salatanın üzerine dökülür  Çatal ve kaşıkla salata karıştırılır  Sosun bütün salataya yayılması sağlanır  Yapraklar salata tabağına alınır sos dökülmüş süsleri üzerine konur  b ? Göbek salata; salataya çok fazla sos dökmemeğe dikkat edilmeli kaşıkla sos açık yapraklar arasına hafifçe dökülmelidir garnitürleri de soslanmalı ve tabağa yerleştirilmeli  c ? Meyve salataları; ekşimiş krem özellikle kullanılır  Bu tip salataların sosları çok zaman daha önce konur fakat yeşil salata kullanıldığı zaman sos masada dökülür ilkkez salata yaprakları tabağa konur üzerine hafifçe kremalanmış meyveler yerleştirilir  Bazı servis biçimlerinde salata masaya diğer yiyeceklerle beraber gelir  Tabaklar sol üst veya sol alt tarafa yerleştirilir  Salatalar için küçük bir çatal göbek salatalar için çatal ve bıçak meyve salataları için ayrıca bir kaşık da ilâve edilir  Salata tabaklara aynı ölçü ve biçimde konmalıdır  Sosluktan servis yapılırken sol avuç içinde ufak bir tabak sosluğun altına yerleştirilerek taşınmalı ve ağız yönü yemek tabağına dönük olmalıdır (bazı hallerde altlık tabak yerine peçetede konabilir)  Ayrıca sos kaplarından sosu küçük bir kepçe veya kaşıkla servisi yapılabilir   | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |