![]() |
Neveser Vapuru Ve Mustafa Kemal |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Neveser Vapuru Ve Mustafa KemalŞirket-i Hayriye’nin en ünlü kaptanlarından olan Hayri Kaptan, "Neveser"in dümenindeyken yaşadığı bir olayı 1944 yılında kendisiyle görüşen Hikmet Feridun Es’e şöyle anlatmıştı: “… ![]() ![]() ![]() Kalktık… Yolda zarfı yırttım ![]() ![]() ![]() ![]() Vapurumda 600 asker vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu sırada kara tarafından düşman tahtelbahiri çıkıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir de ne göreyim; torpil… ![]() ![]() Son derece ümitsiz bir vaziyet… Torpil sancak tarafından geldiği için her şeye rağmen bir sancak alabanda yaptım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böyle yüzde yüz batışla nihayetlenecek müthiş bir badireyi atlatıp Gelibolu iskelesine geldiğim zaman uzaktan ağzı köpürmüş bir atın dört nala sahile doğru koştuğunu gördüm ![]() ![]() Süvari, vapurun hizasına gelince durdu ve bağırarak sordu: ‘Şimdi gelen vapurun kaptanı kimdir? Çabuk söyleyiniz…’ Cevap verdim: ‘Benim…’ Hemen kaputun cebinden bir şişe konyak çıkardı: ‘Öyle ise bunu iç…’ dedi… Konyak soğuktu, güzel bir hediyeydi, ama nereden geliyordu? Süvari izahat verdi: ‘Kumandanımız Mustafa Kemal Bey sizi tepeden seyrediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Neveser Vapuru 39 numaralı Şirket-i Hayriye vapuru ![]() 1890 İngiltere, Londra'da J ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu vapurla ilgili bilgiye İstanbul Üniversitesi Kütüphanesinden 91090/4 referans numarası ile ulaşılabilir ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|