![]() |
Atamizin Türk Diline İliskin Görüsleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atamizin Türk Diline İliskin Görüsleri“En iyi savunma yöntemi, saldırıdır ![]() ![]() ![]() ![]() “Türk Dili'nin özleştirilmesi, varsıllaştırılıp kamuoyuna bunların benimsetilmesi için bütün yayın araçlarından yararlanmalıyız ![]() ![]() “Başka dillerdeki her bir sözcüğe karşılık olarak dilimizde en az bir sözcük bulmak ya da türetmek gerekir ![]() ![]() “Batı dillerinin hiçbirinden aşağı olmamak üzere, onlardaki kavramları anlatacak keskinliği, açıklığı taşıyan Türk bilim dili terimleri türetilecektir ![]() “Öyle istiyorum ki Türk Dili, bilimsel yöntemlerle kurallarını ortaya koysun ![]() ![]() “Dil devriminin amacı, Türk Dili’nin kısırlaştırılması değil genişletilmesidir ![]() ![]() “En güzel ve ileri bir iş olarak türlü bilimlere ilişkin Türkçe terimler türetilmiş ve bu yolla dilimiz yabancı dillerin etkisinden kurtulma yolunda esaslı adımını atmıştır ![]() ![]() “Türk Dili’nin kendi benliğine, özündeki güzellik ile varsıllığına kavuşması için, bütün devlet kurumlarımızın, özenli, ilgili olması başkoşuldur ![]() “Türk Dili varsıl, geniş bir dildir ![]() ![]() ![]() “Yeni Türkçe sözcükler önerebiliriz ![]() ![]() ![]() “Türk ulusu ile Türk Dilini uygarlık tarihinin ve kültür dillerinin dışında görmenin ne yaman bir yanlış olduğunu bütün dünyaya göstereceğiz ![]() “Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini betiklere (kitaplara) vermeseydim şu anda yaptığım işlerden hiçbirini yapamazdım ![]() ![]() ![]() ![]() “Ulusal bilincin ayakta kalabilmesi, uyanık bulunması için dil ile tarih uğrunda çalışmak zorundayız ![]() “Yaşamak isteyen uluslar, tarihleri ile tarihlerini her alanda yaşatan dillerine sağlam sarılırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [size="2"] |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|