|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
içeceklerin, kapağındaki, kutulu, metal, tehlike |
![]() |
Metal Kutulu İçeceklerin Kapağındaki Tehlike |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Metal Kutulu İçeceklerin Kapağındaki TehlikeGenellikle ağızla direk temas eden metal kutulu içeceğin ambalajının mikroorganizma barındırabileceğini, ancak kapağa basit bir koruyucu tabaka eklenerek bu tehlikenin önüne geçilebileceği belirtildi ![]() ![]() ![]() Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Bölümünce, ağızla doğrudan temas eden metal kutulu içecek ambalajlarının yol açabileceği enfeksiyon riski araştırması yapıldı ![]() SÜ Meram Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof ![]() ![]() ![]() Prof ![]() ![]() ![]() Buradan hareketle kutu ambalaj içeceklerin taşıyabileceği enfeksiyon riskini tanımlayabilmek ve içecek sarfiyatının arttığı yaz ayları öncesi bu konuyu gündeme getirmek için bir araştırma yaptıklarını belirten Prof ![]() ![]() “Bu çalışmayı benimle birlikte, asistan arkadaşlarım Uzman Dr ![]() ![]() ![]() Prof ![]() ![]() ![]() RİSK SANILANDAN DAHA BÜYÜK Bulunan masum mikroorganizmaların, bu tür ambalaj yapısının mikro organizma barındırabilme potansiyelinin varlığı konusunda ciddi bir ipucu verdiğini ifade eden Baysal, şunları kaydetti: “Ancak rutin dışı tetkiklerle belirlenebilen mikroorganizmaların ve özellikle virüslerin varlığının da bu sonuçlara eklenebileceği düşünüldüğünde, riskin sanılandan daha büyük olduğu açıktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Prof ![]() ![]() ![]() “SARILIK VE TÜBERKÜLOZA BİLE YOL AÇABİLİR”Yaz aylarında kutuların dış ortamda daha fazla kalması gibi durumların da enfeksiyon riskini önemli oranda artırdığını bildiren Prof ![]() ![]() “Ağız temasının sağlandığı kapak bölgesinde bulunan ya da kapak açımı sırasında kutu içine geçebilecek mikroorganizmalar, sindirim, solunum ya da ağız bölgesinde bulunabilecek bir çatlaktan direkt olarak vücuda girme olasılığına sahiptir ![]() ![]() RİSKİ AZALTMAK İÇİN Prof ![]() ![]() “Üretim aşamasında eklenebilecek basit bir koruyucu tabakanın kullanılması ya da alternatif kapak geliştirilmesiyle mikroorganizmanın vücuda geçmesi minimalize edilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|