|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ağacının, bilgi, geniş, hakkında, kestane, kullanıldığı, tanımı, yerler |
![]() |
Kestane Ağacının Kullanıldığı Yerler, Kestane Ağacının Hakkında Geniş Bilgi Ve Tanımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kestane Ağacının Kullanıldığı Yerler, Kestane Ağacının Hakkında Geniş Bilgi Ve TanımıKestane Ağacının Kullanıldığı Yerler, Kestane Ağacının Hakkında Geniş Bilgi Ve Tanımı Kestane Ağacının Kullanıldığı Yerler, Kestane Ağacının Hakkında Geniş Bilgi Ve Tanımı Kestane, kayıngiller (Fagaceae) familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen ad ![]() Morfolojik özellikleri Yaprak döken bazen çalı formunda olan orman ağaçlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erkek çiçekler (kedicik) dik vaziyette, 1-3 (5) salkımlı; salkımların her birindeki brahteler birbirine karşılıklı durur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yetiştiği Yerler Güney Avrupa’da ve Avrupa’nın orta bölgelerinde, Balkanlarda Yugoslavya, Bulgaristan ve Yunanistan’da, Türkiye de Kafkaslarda, İtalya’da Alptekinler’de ve Alper’in güney yamaçlarında, İspanya’da, Kuzey Afrika’da yerli olarak bulunmaktadır ![]() ![]() Yapısı kereste olarak meşeye çok benzer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rengi Dış odunu kirli sarı, bazen beyaz veya gri olur ![]() ![]() Özellikleri sert, sıkı yapılır, Esnektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağırlığı Hava kurusu özgül ağırlığı 0,56 gr/cm 2 tür ![]() Kullanılışı Yapıların dışında, doğramacılıkta, köprü ve iskele ayaklarında kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kestane tüketimi Tohumları Güney Avrupa ile Güneybatı ve Doğu Asya'da yaygın olarak tüketilmektedir ![]() ![]() Tohumlar, ateşte közlenmiş, haşlanmış veya suda kaynatılmiş olarak tüketilir ![]() ![]() Kestane aynı zamanda bazı çörek, kek ve pasta çeşitlerinde de kullanılmaktadır ![]() ![]() Odunu ve kullanımı Kerestesi, dayanıklılık ve dekoratif özellikleri bakımından meşe ağacının odununa benzemekle birlikte, kuruma esnasında çatlaması ve eğrilmesi nedeniyle, bu ağaçtan büyük boyutlu kereste elde edilememektedir ![]() ![]() ![]() Kestane; eski zamanlardan beri insan beslenmesinde önemli bir yer almıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Kestane, doğada tamamen doğal şartlar altında yetiştirilen, tarımsal ilaç, suni gübre kullanılmayan organik tarım ürünüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yenebilir nitelikteki taze kestane başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir ![]() ![]() Kestane, doyurucu özelliğine paralel olarak insanların beslenmesine katkı sağlayan bir çok besin öğelerine sahiptir ![]() 100 gr taze kestanenin (yenebilir kısmı) besin öğeleri: Kalori ( kcal) : 160 Karbonhidrat (g) : 34 Şeker (g) : 9,6 Protein (g) : 3,2 Yağ (g) : 1,8 Sodyum (mg) : 9 Potasyum (mg) : 395 Kestanenin besin öğeleri kestane türüne, çeşidine, yetiştiği ekolojik şartlara göre değiştiği gibi uygulanan işleme teknolojilerine göre de değişikliklere uğramaktadır ![]() ![]() ![]() Kavrulduğu takdirde nem oranı % 20 dolaylarında azalırken, şeker miktarı % 25 oranında artmakta ve enerji değeri 200 kcal olmaktadır ![]() Kestane kurutulduğunda raf ömrü uzamakta, besin öğelerinde artışlar görülmektedir ![]() Türler Çalı kestanesi (Castanea alnifolia) Japon kestanesi (Castanea crenata Amerika kestanesi (Castanea dentata) Henry kestanesi (Castanea henryi) Çin kestanesi (Castanea mollissima) Ozark kestanesi (Castanea ozarkensis) Doğu kestanesi (Castanea pumila) Anadolu kestanesi (Castanea sativa) Türkiye ![]() Seguin kestanesi (Castanea seguinii) Diğer At kestanesi (Aesculus) olarak bilinen ağacın aynı adı taşıyan tohumları zehirli olup, tamamen farklı bir bitki türüdür, bunların burada bahsedilen kestane ile ilgisi bulunmamaktadır ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|